Cursus WordPress page builder

Wat is een page builder?

Met een page builder kunt u in de frontend werken (WYSIWYG)

Een page builder is een plugin of een thema met daarin een pagebuilder geïntergreerd. Een page builder geeft je de mogelijkheid om te werken aan je website of webshop terwijl je het resultaat van de aanpassingen direct ziet. Bij de klassieke WordPress kon je alleen in de backend werken, terwijl je met behulp van een page builder ook in de frontend kunt werken. In de frontend werken noemen we dan ook wel What You See Is What You Get (WYSIWYG).

Beoordeling beste page buildersEindoordeel beste page builders

Mocht u niet alle informatie op deze pagina willen lezen, dan kunt u hierbij alvast de beoordeling van de beste page builders zien:

PagebuilderBeoordeling
Divi⭐⭐⭐⭐⭐
Brizy Builder⭐⭐⭐⭐
Elementor Pro⭐⭐⭐⭐
Beaver Builder Pro⭐⭐⭐
Thrive Architect⭐⭐
Visual Composer⭐⭐
Themify Builder Pro⭐⭐
WP Pagebuilder
Generate Press Premium

Het levenslange abonnement (éénmalige betaling) van Divi Page builder heeft nog steeds een duidelijke voorkeur door de zeer uitgebreide interface en het enorme aantal templates en gratis foto’s en iconen.

De page builder van Brizy met daarbij het levenslange abonnement (éénmalige betaling) zit hier vlak onder. Dit vooral vanwege het gemak van de interface en de vele mogelijkheden.

Geschiedenis Page builders

De klassieke WordPress

Toen er nog geen page builders waren, had je maar beperkte opmaakmogelijkheden. Teksten kon je vet en schuin maken. Je kon de kleur aanpassen en afbeeldingen invoegen. Wilde je wat meer mogelijkheden, dan installeerde je de plugins:

Met deze Page builder kon je rijen en kolommen opmaken. Met Black Studio Tiny MCE kreeg je de beschikking over enkele widgets voor plaatjes en tekst.

Medio 2012 werden de eerste Page builders voor WordPress geïntroduceerd

Dat de mogelijkheden van WordPress met de klassieke interface beperkt waren, hadden de maker van een aantal betaalde thema’s al snel door. In 2012 introduceerde ThemeFusion haar thema Avada. In dit thema had ThemeFusion haar eigen page builders, Fusion Buider geïntegreerd. Ook Kriesi had het thema Enfold uitgebracht met daarin de Avia Layout Builder. In 2014 introduceerde Themeco het populaire WordPress thema X met daarin de page builder Visual Composer geïntegreerd. Doordat deze page builders zo prettig werkten, werden deze betaalde WordPress thema’s erg populair. Hierdoor onstonden er aparte platforms waar je betaalde thema’s en plugins kon kopen:

 

Welke nadelen heeft het werken met een page builder in WordPress

Een page builder maakt je afhankelijk

Het werken met een page builder heeft een nadeel. Elke pagebuilder werkt met zijn eigen opmaakinstellingen, shortcodes en CSS. Zodra je een pagebuilder verwijderd, behoud je vaak alleen je tekst. Afbeeldingen, kolommen en iconen zijn verdwenen. Het is dan ook belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt als je kiest voor een page builder. Bij de aanschaf van een pagebuilder mag je vaak de eerste 30 dagen je aankoop annuleren. Maak hier vooral gebruik van en probeer eerst een aantal page builders uit op een WordPress staging (kloon) van je website.

Een page builder kost geld

Van page builders zijn er zowel gratis als betaalde versies. Zodra je begint te werken met een gratis page builder, zul je na verloop van tijd bijna altijd overstappen op de betaalde pro-versie. Dit omdat je toch wil beschikken over de extra functionaliteiten, templates en addons. Dit weten de makers van deze page builders en dit dan ook de reden dat ze je beperkte gratis versies in de markt zetten.

Welke voordelen heeft het werken met een page builder in WordPress

Het werken met een page builder heeft veel voordelen. Hieronder beschrijf ik er enkele.

U kunt gemakkelijk onderdelen verplaatsen door deze te verslepen met de muis (drag & drop)

Met de page builders die ik hieronder benoem kunt u onderdelen selecteren en verplaatsen met de muis. Dit noemen we drag & drop. Alle page builder kennen zogenaamde contentblokken. Vaak wordt er gesproken over secties, rijen, modules of widgets. De secties en rijen zijn dan bepalend voor de structuur van de pagina en de modules of widgets zijn dan de inhoud. Divi heeft het bijvoorbeeld over modules en Elementor noemt het widgets. Hieronder een voorbeeld van de modules van Divi welke u kunt toevoegen in een rij.

Divi Overzicht Modules

U ziet direct het resultaat (Frontend)

Met een page builder kunt u in de frontend werken en ziet u dus direct het resultaat van wat u creërt. Dit werkt erg fijn en bent u hier eenmaal aan gewend, dan wilt u niet anders meer.

Bij een page builder krijgt u de beschikking over templates

De page builders die ik hieronder beschrijf beschikken allemaal over een scala aan templates. Een template is een reeds opgemaakte WordPress pagina. Hierbij kunt u denken aan kant-en-klare contactpagina’s of bijvoorbeeld winkelpagina’s.

Divi Templates

Het aantal templates dat een page builder beschikbaar stelt verschilt wel behoorlijk per page builder. Ook hier het advies om de verschillende page builders allemaal aan te schaffen en uit te proberen. Op het moment van het schrijven van deze column hebben vrijwel alle page builders een 30 dagen proefperiode. Bevalt de page builder niet, dan kunt u alsnog de aankoop annuleren. Wilt u dit doen, controleer dan wel even of ze dit nog steeds deze garantie hebben!

Waar moet je dan op letten bij het aanschaffen van een premium pagebuilder?

Voordat U gaat werken met een pagebuilder, is het verstandig dat u zich eerst verdiept in een aantal eigenschappen.

Een pagebuilder moet mobielvriendelijk zijn (responsive)

Omdat tegenwoordig steeds meer mensen mobiel zijn, is het belangrijk dat de layout van uw website ook geschikt is voor kleinere schermen. Het is daarom belangrijk dat u in de pagebuilder kunt zien hoe de website eruit ziet op zowel een computerscherm, een tablet als een mobiele telefoon. Ook is het belangrijk dat u voor deze drie aparte instellingen kunt maken.

Responsive

Een page builder moet kunnen werken met uw thema en plugins

Page builders kunt u aanschaffen als losse plugins of als compleet thema. Als u een page builder aanschaft als een losse plugin, dan is het belangrijk dat deze overweg kan met uw thema (compatible). De premium page builders kunnen tegenwoordig allemaal wel overweg met alle premium thema’s. Niet alle page builders kunnen echter overweg met plugins van derde partijen, zoals bijvoorbeeld e-mailmarketingsoftware. Bovendien zijn niet alle page builders geschikt voor WooCommerce.

Een page builder moet SEO vriendelijk zijn

Niet iedereen realiseert zich dit, maar een page builder moet SEO vriendelijk zijn, zodat uw website goed gestructureerd en geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Daarnaast is de snelheid van uw website van essentieel belang. Duurt het laden van een pagina langer dan 3 seconden, dan haken al veel potentiële bezoekers af.

Een page builder moet gemakkelijk in gebruik zijn

Eén van de voordelen van een page builder is juist het gemak bij het ontwerpen en maken van uw website. U hoeft geen verstand te hebben van html en CSS. Als een pagebuilder te complex is, hebben de meeste gebruikers er nog niks aan.

Met een page builder moet u ook kunnen werken in de frontend

Het gemak van een page builder is juist dat deze werken met WYSIWYG. Dit staat voor “What You See Is What You Get”. Je moet dus kunnen werken in de frontend van de website, zodat je direct het resultaat kunt zien van wat je doet.

Goede helpdesk ondersteuning en voldoende documentatie

Bij de selectie van een page builder is het belangrijk dat er voldoende ondersteuning is in de vorm van een helpdesk, online documentatie en video-instructies.

Een page builder beschikt over een bibliotheek met templates

Eén van de redenen dat we graag werken met page builders is het gemak in de opmaak van de pagina’s en berichten. Het is dan ook wenselijk dat een page builder beschikt over voldoende templates met voorbeeldpagina’s.

Eénmalige of jaarlijks terugkerende kosten voor een page builder

Een kwalitatieve website of webshop, welke het liefst zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines komt, mag best wat kosten. Er zijn page builders waar u jaarlijks voor moet blijven betalen om updates te blijven ontvangen en hun helpdesk te kunnen raadplegen. Bij enkele page builders kunt u er echter ook voor kiezen om éénmalig een wat hoger bedrag te betalen, waarna en levenslang gebruik kunt maken van hun helpdesk, updates en templates. Omdat u een website of webshop toch voor een langere tijd maakt, weegt dit onderdeel wat mij betreft toch wat zwaarder mee bij de selectie. Vaak heeft u deze éénmalige betaling er al binnen enkele jaren uit en maakt u daarna geen kosten meer voor het gebruik van deze page builder.

Welke page builder adviseer ik u dan te gebruiken?

Er zijn ondertussen al tientallen page builders op de markt. Als u wilt gaan werken met een page builder, dan adviseer ik u om het slechts te houden bij één van de onderstaande premium page builders.

Objectieve selectiecriteria page builder

Bij het samenstellen van deze lijst heb ik rekening gehouden met een aantal objectieve maatstaven, namelijk de minimale eisen die ik hiervoor heb beschreven.

Subjectieve criteria page builder

Daarnaast is er ook nog enige subjectiviteit, namelijk iedereen heeft zo weer zijn eigen voorkeur voor een eigen page builder of vindt bepaalde eisen weer belangrijk. Ik vind het bijvoorbeeld erg belangrijk dat:

  • ik door een éénmalige betaling levenslang gebruik mag maken van de pagebuilder, de jaarlijkse updates en de helpdesk. Op het moment van het schrijven van deze column hebben Divi, Brizy, Thrive Architect, Themify Builder Pro en WP Page builder zo’n levenlang abonnement.
  • Ik de pagebuilder kan gebruiken voor zoveel websites als ik wil en ik dus niet voor elke website een abonnement moet afsluiten.
  • Dat er nog regelmatig nieuwe modules of widget bijkomen.
  • De maker van de page builder zelf aangeeft dat ze extra modules hebben voor WooCommerce.

Uit welke beste premium page builders adviseer ik u te kiezen?

Hieronder toon ik mijn voorkeurlijst. De lijst is aflopend in voorkeur, waarbij mijn eerste keus dus uitgaat naar de page builder Divi en mijn laatste keus naar WP Bakery.

PagebuilderBeoordeling
Divi⭐⭐⭐⭐⭐
Brizy Builder⭐⭐⭐⭐
Elementor Pro⭐⭐⭐⭐
Beaver Builder Pro⭐⭐⭐
Thrive Architect⭐⭐
Visual Composer⭐⭐
Themify Builder Pro⭐⭐
WP Pagebuilder
Generate Press Premium

Belangrijkste kenmerken beste page builders

 

Divi ⭐⭐⭐⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin en als WordPress thema met daarin de page builder geïntegreerd
  • heeft van alle pagebuilders de meeste kant-en-klare template pagina’s. U kunt kiezen uit meer dan 1274 layouts
  • u krijgt de beschikking over honderden gratis foto’s, knoppen en iconen
  • Divi beschikt over 46 modules met verschillende content of widgets
  • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 16 modules voor WooCommerce
  • beschikt over Divi Leads voor SEO, waarmee u A-B testen kunt uivoeren
  • beschikt niet over een gratis versie

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • voor het jaarabonnement betaalt u jaarlijks $89
  • om de thema’s en plugins levenslang te mogen gebruiken betaalt u éénmalig $249. Dit is inclusief levenslang support en updates.
  • Divi heeft geen beperkingen qua hoeveelheid domeinen (websites). U kunt de thema’s en plugins op zoveel domeinen gebruiken als u wilt.

Meer informatie: Divi

Brizy Builder Pro ⭐⭐⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Brizy Builder Pro beschikt over 38 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
  • werkt samen met WooCommerce, maar het aantal builder elementen voor WooCommerce is nog wat beperkt
  • de interface is erg gebruiksvriendelijk en werkt gemakkelijker dan de meeste page builders
  • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Brizy Pro Personal kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 3 domeinen (websites)
  • Brizy Pro Studio kost jaarlijks $99 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites)
  • Brizy Pro Lifetime kost u éénmalig $299 en geeft u levenslang recht op updates en support. Daarnaast is het geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen.

Meer informatie: Brizy Builder Pro

Elementor Pro ⭐⭐⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Elementor Pro beschikt over 54 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
  • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 19 builder elements voor WooCommerce

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Elementor Pro Personal kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 1 domein (website)
  • Elementor Pro Plus kost jaarlijks $99 en is geschikt voor 3 domeinen (websites)
  • Elementor Pro Expert kost jaarlijks $199 en is geschikt voor 1000 domeinen (websites)
  • Elementor biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Elementor Pro

Beaver Builder Pro ⭐⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Beaver Builder Pro beschikt over 29 modules met verschillende content of widgets
  • werkt goed samen met WooCommerce en heeft 11 WooCommerce modules en een eigen WooCommerce template
  • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Beaver Builder Pro Personal kost jaarlijks $99 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites)
  • Beaver Builder Pro biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Beaver Builder Pro

Thrive Architect ⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Thrive Architect Pro beschikt over 54 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
  • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 19 builder elements voor WooCommerce

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Thrive Architect Single License kost éénmalig $67 en is geschikt voor 1 domein (website). U heeft levenslang recht op updates, maar krijgt 1 jaar support.
  • Thrive Architect 5 license pack kost éénmalig $97 en is geschikt voor 5 domeinen (websites). U heeft levenslang recht op updates, maar krijgt 1 jaar support.
  • Thrive membership kost maandelijk $19. U krijgt dan toegang tot alle producten van Thrive en is geschikt voor maximaal 25 domeinen.

Meer informatie: Thrive Architect

Visual Composer ⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Visual Composer beschikt over meer dan 200 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
  • werkt goed samen met WooCommerce en heeft 18 builder elements voor WooCommerce
  • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 15 dagen
  • Visual Composer Single website kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 1 domein (website).
  • Visual Composer 3 websites kost jaarlijks $99 en is geschikt voor 3 domeinen (websites).
  • Visual Composer Developers kost jaarlijks $349 en is geschikt voor 1000 domeinen (websites).
  • Visual Composer biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Visual Composer

Themify Builder Pro ⭐⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
  • Themify Builder Pro beschikt over 30 add-ons (modules) met verschillende content of widgets
  • beschikt over WooCommerce templates

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Themify Single Themes kost jaarlijks $59 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (website). Naast de pagebuilder heeft u recht op 1 thema en heeft u 30 add-ons.
  • Themify Masterclub kost kost jaarlijks $89 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites). Naast de pagebuilder krijgt u toegang tot alle 42 thema’s met Photoshop bestanden + 12 Plugins + 55 Builder addons + 5 Post Type Builder add-ons.
  • Themify Lifetime Club kost u éénmalig $249 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites). Naast de page builder krijgt u ook toegang tot alle 42 thema’s met Photoshop bestanden + 12 Plugins + 55 Builder addons + 5 Post Type Builder add-ons.

Meer informatie: Themify Builder Pro

WP Pagebuilder ⭐

  • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
  • is een eenvoudige maar functionele pagebuilder
  • WP Pagebuilder Pro beschikt over 38 add-ons (modules) met verschillende content of widgets
  • De page builder werkt niet standaard met WooCommerce. Dit is echter weer op te lossen met een plugin van een derde partij
  • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Voor een jaarabonnement betaalt u $39 voor één WordPress installatie en $99 voor een onbeperkt aantal WordPress installaties.
  • Voor een levenslang abonnement betaalt u voor één WordPress installatie $299 en voor een onbeperkt aantal WordPress installaties $599.

Meer informatie: WP Pagebuilder

Generate Press Premium ⭐

  • is is eigenlijk geen page builder maar een gratis thema met daarin een simpele maar functionele pagebuilder.
  • door de premium add-ons aan te schaffen krijg je toegang tot diverse add-ons (modules).
  • het thema met de add-ons is vooral geschikt voor bloggers.

Informatie over de prijs en service:

  • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
  • Voor een jaarabonnement betaalt u $49,95 voor een onbeperkt aantal domeinen (websites).

Meer informatie: Generate Press Premium

* De bovenstaande opsomming met kenmerken van de verschillende page builders is een momentopname. U dient altijd zelf te controleren of deze nog actueel zijn en kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Pin It on Pinterest

Share This