Wat is een http response status code?

29 september 2021

Waarom is een http response status code belangrijk voor zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) is het belangrijk dat u uw website regelmatig controleert op eventuele ongewenste http response status codes. U wilt namelijk voorkomen dat mensen uw website niet goed kunnen vinden of bezoeken.

U heeft bijvoorbeeld de url van een pagina of bericht aangepast? Google zal voorlopig nog bezoekers doorverwijzen naar de oude geïndexeerde pagina url. Omdat deze echter niet meer bestaat, zal de server van de website aan de browser van de bezoeker reageren met de response status code “404 pagina niet gevonden”. De kans is groot dat uw potentiële klant op dat ogenblik afhaakt en uw website niet bezoekt.

Hoe kan een 404 response status code onstaan?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn dat er door een webserver een 404 response status code wordt verzonden aan de browser:

  1. De url is niet goed getypt in de browser.
  2. Er is sprake van een broken link.

Een broken link kan onstaan doordat content is verwijderd, content is verplaatst of een url is aangepast.

Waarom is het belangrijk dat u een goede 404 pagina publiceert?

Wanneer u geen 404 pagina ontwerpt en publiceert, dan krijgen potentiële bezoekers de standaard melding “Geen resultaten gevonden” of “Pagina niet gevonden”.

404 foutmelding

Uw potentiële bezoeker weet echter niet waarom hij niet op de gewenste pagina is gekomen. Misschien heeft hij inderdaad de url verkeerd ingetypt? Kan hij deze typefoute nog aanpassen en hierdoor snel op de gewenste pagina komen?

Biedt een alternatief aan

De bezoeker van uw website is mogelijk geirriteerd, omdat de gewenste pagina niet wordt getoond. Probeer deze irritatie te verminderen door enkele alternatieven aan te bieden:

  • Verwijs naar de startpagina
  • Verwijs naar de belangrijkste pagina’s van uw website
  • Verwijs naar uw blogpagina
  • Plaats een zoekveld

Lost daarnaast natuurlijk deze 404 foutmelding op!

Gebruik humor om mogelijke irritaties te verminderen

Het kan soms helpen om de ontstane irritatie te verminderen, door een afbeelding om te nemen welke grappig is. Hieronder enkele voorbeelden van grappige 404 foutmeldingen.

404 bol.com
ziggo 404
hema 404

Wat is een http response status code 200?

Dit betekent dat de http aanvraag goed is gegaan en de pagina kon worden ingeladen.

Wat is een http response status code 403?

Dit betekent dat de http aanvraag is geweigerd. Deze melding krijgt u te zien als u geen toegang heeft tot een bepaalde map of url.

Wat is een http response status code 404?

De desbetreffende content of pagina is niet gevonden. Google zal bij het periodiek indexeren van uw website de desbeteffende pagina blijven benaderen. Dit omdat Google niet weet of de pagina of content definitief verwijderd of verplaatst is.

Wat is een http response status code 410?

Als een pagina of content definitief verwijderd is, geeft u dit aan met een de http response status code 410.  Google zal de pagina dan verwijderen uit de index.

Wat is een redirect?

Met een redirect wordt de bezoeker van een bepaalde pagina of bericht omgeleid naar een andere pagina (url). Deze bezoeker merkt echter niks van deze omleiding.

Wat is een 301 redirect?

Met de http response status code 301 wordt aangegeven dat een url permanent is veranderd in een nieuwe url. U geeft hiermee aan bij de zoekmachines dat ze de oude geïndexeerde pagina (url) permanent moeten vervangen door de nieuwe url. Met een 301 redirect geeft u bij zoekmachines tevens het verzoek door om de opgebouwde page authority door te geven naar de nieuwe pagina (url).

Het toepassen van een 301 redirect en zoekmachine optimalisatie (SEO)

Hieronder twee interessante video’s van Google Search Console over het toepassen van redirect en pagina authority.

Matt Cutts, Google Search Console: Is there a limit to how many 301 (permanent) redirect I can do on a site?

google over 301 redirects

Matt Cutts, Google Search Console: What percentage of PageRank is lost through a 301 redirect?

welk percentage van pagina authority raakt u kwijt bij een 301 redirect

John Muller, Google Webmasters: How long does it take Google to start ranking the new url instead of the old one?

hoe lang duur verwerking 301 redirect

Wat is een 302 redirect?

Met de http response status code 302 geeft u bij zoekmachines aan dat de content tijdelijk op een andere locatie staat. Zoekmachines gaan er dan ook vanuit dat de oude url weer in gebruik wordt genomen en verwijderen deze nog niet uit de index.  Omdat het hier om een tijdelijke doorverwijzing gaat, zal de opgebouwde pagina waarde (page authority) niet worden overgezet naar de tijdelijke nieuwe url.

Gerelateerde berichten

Behoefte en koopmotieven klant bepalen

Waarom wil een (potentiële) klant een bepaald product kopen of een dienst afnemen? Wat voor koopmotief heeft een consument? De behoefte van een klant kan onstaan door verschillende redenen. Welke motieven en redenen hierbij mogelijk zijn, beschrijf ik...

Lees meer

Usability onderzoek

Hoe ervaren uw klanten uw website. Sluiten hun verwachtingen aan bij de pagina’s die ze te zien krijgen? Om er voor te zorgen dat de verwachtingen van uw doelgroep aansluiten bij uw website of webshop, is het verstandig om regelmatig uw website te testen op gebruiksvriendelijkheid.

Lees meer

SEO Woordenboek

Binnen de online marketing gebruiken we diverse SEO termen: Anchor links, Blackhat SEO, Meta Title, Rich Snippet, SERP, SiteMap, Zoekwoorddichtheid, Short-tail, LSI-keyword, Lazy loading, Header, Indexeren, etc. Wilt u weten wat deze betekenen? Lees dan de uitleg hierover.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest