De WordPress plugin SEOPress Pro

10 september 2020

Moeten

Toch ga ik dit woord gebruiken, want als u wilt dat zoekmachines uw website vermelden, dan kunt u twee dingen doen:

1. Search Engine Advertising (SEA).
U betaalt heel veel geld aan Google Adword, zodat u bij de gesponserde resultaten bovenaan de pagina getoont wordt.

2. Search Engine Optimization (SEO).
U zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk aan zoekmachine optimalisatie doet bij het werken in WordPress.

In deze gratis online WordPress cursus help ik u om ervoor te zorgen dat u geen SEA nodig heeft! Om dit te bereiken MOET u echter gebruik gaan maken voor een goed plugin welke u helpt met uw SEO. In het hoofdstuk “Welke gratis en betaalde WordPress plugins gebruiken?” heb ik beschreven dat er hiervoor twee plugins zijn. Dit is Yoast SEO en SEOPress Pro. Wilt u met Yoast SEO echter dezelfde functionaliteiten krijgen als met SEOPress Pro, dan dient u de extra modules aan te schaffen en bent u honderden euro’s kwijt.

Waarom zou u gaan werken met SEOPress Pro? Omdat u geen geld wilt weggooien aan dure SEA en toch een vermelding wilt krijgen op de eerste pagina van de zoekresultaten van zoekmachines!

Hoe kunt u de WordPress plugin SEOPress Pro installeren?

Voordat u de betaalde plugin SEOPress Pro kunt installeren, dient u eerst de gratis versie SEOPress te installeren. We gaan dan ook in het WordPress dashboard naar het admin menu en kiezen hier de optie “Plugins”. Vervolgens kiezen we de optie “Nieuwe plugin”.

Nieuwe Plugin Installeren

We typen vervolgens in het zoekveld: SEOPress

De plugin SEOPress komt vervolgens in beeld. We klikken op de knop “Nu installeren”.  

Wordpress Plugin Seopress Installeren

Vervolgens klikken we op activeren (activate).

Seopress Activeren

De WordPress plugin SEOPress is nu geïnstalleerd en geactiveerd. We gaan nu eerst naar de website van SEOPress.

Zodra u op de website van SEOPress bent gekomen, kunt u lezen wat deze plugin allemaal te bieden heeft. Wilt u niet alles lezen, dan kunt u SEOPress Pro direct aanschaffen met de knop “Get it now” bovenaan de pagina. Wilt u nog weten wat het verschil is tussen de gratis versie SEOPress en de betaalde versie SEOPress Pro, dan kunt u klikken op de knop “Get SEOPress Pro”. Hieronder heb ik nog even met een rode tekst aangegeven waar beide opties op hun website staan.

SEOPress Pro licentiesleutel invoeren

Nadat u de plugin SEOPress Pro heeft geactiveerd, krijgt u het volgende scherm te zien.

Activate Your License

U klikt vervolgens op de rode tekst “Activate your license”. U krijgt dan het volgende scherm:

Seopress Pro Licentie Invoeren Nu

We gaan nu weer naar de nog openstaande webpagina van SEOPress. Hier klikken we nu op de optie “My license key”.

Seopress My License Key

Vervolgens klikt u op de knop “Copy my license key”.

Copy My License Key

Nu gaat u weer terug naar WordPress waar het activatiescherm van SEOPress nog open staat. Vervolgens plakt u de licenstiesleutel in het veld en klikt u daarna op de knop “Wijzigingen opslaan”.

Wijzigingen Opslaan

Daarna klikt u op de knop “Activate License”. U kunt vervolgens controleren of de activatie goed is gegaan. Er staat dan namelijk in het groen “active”.

Seopress Pro Active

U bent nu klaar met het activeren van de plugin en krijgt automatisch een melding als er updates zijn. Nu bent u toe aan het configureren van de instellingen, zodat u de ideale instellingen heeft voor zoekmachine optimalisatie (SEO).

SEOPress Pro installatie wizard doornemen

De WordPress plugin’s SEOPress en SEOPress Pro zijn geinstalleerd en geactiveerd. Daarnaast hebben we bij SEOPress Pro de licentiesleutel ingevoerd en geactiveerd.  We kunnen nu dus beginnen met het configureren (goed instellen) van SEOPress.

Voordat we dit gaan doen, is het echt belangrijk dat u het hoofdstuk over technische zoekmachine optimalisatie goed heeft doorgenomen. De instellingen die we in de plugin SEOPress gaan doorvoeren zijn namelijk allemaal van belang voor technische zoekmachine optimalisatie. Voert u deze instellingen niet of onvoldoende uit, dan heeft dat veel invloed op uw positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

We gaan naar het WordPress dashboard en selecteren in het admin menu de optie SEO.

Het dashboard van SEOPress Pro

 

Seopress Pro Admin Menu

We zien in het dashboard dat SEOPress uit de volgende onderdelen bestaat:

 • Dashboard
 • Title & Metas
 • XML / HTML Sitemap
 • Social Networks
 • Analytics
 • Advanced
 • Tools
 • PRO
 • Schemas
 • Redirections
 • Broken Links
 • BOT
 • License

Deze onderdelen ga ik hieronder met u doornemen. Maar voordat we dit doen, nemen we eerst de onderdelen door die u op het dashboard van SEOPress ziet staan. Helemaal bovenaan ziet u de installatie wizard. Deze gaan we doornemen. We klikken op de knop “Get Started”

Welkom Seopress

Vervolgens krijgt u het volgende scherm:

Seopress Importeren

Net als vele anderen gebruikte ik eerst de plugin Yoast SEO voor mijn zoekmachine optimalisatie. Omdat SEOPress Pro veel meer mogelijkheden heeft en honderden euro’s goedkoper is, ben ik overgestapt op SEOPress Pro. Ik heb echter al heel veel pagina’s en berichten met daarin belangrijke metadata als titels, meta-omschrijvingen, zoekwoorden, ed. Deze instellingen wil ik niet kwijtraken. In het selectieveld selecteerd ik daarom Yoast SEO, zodat de belangrijkste instellingen worden geimporteerd naar SEOPress Pro. Zodra u Yoast SEO heeft geselecteerd, kunt u zien welke metadata wordt overgezet.

Werkt u voor het eerst met WordPress en heeft u hiervoor geen Yoast SEO gebruikt, dan kunt u deze stap overslaan en direct op de knop “Next step” klikken.

Seopress Pro Importeren Metadata Yoast Seo

Als u dus metadata wilt importeren, dan selecteert u dus uw huidige SEO plugin. Vervolgens klikt u EERST op de knop “Migrate now”. De metadata wordt dan ingelezen. Zodra dit klaar is, klikt u onderaan op de knop “”Next step”.

Seopress Pro Importeren Seo Instellingen Klaar

We kunnen nu bovenaan zien dat we klaar zijn met het importeren van SEO settings (instellingen) en we verder gaan met de instellingen van “Your site”.

Seopress Pro Google Knowledge Graph Gegevens Invullen

De gegevens die we nu gaan invoeren, is de eerste stap om zoekmachines te voorzien van structured date over onze website.

Toelichting instellingen

Separator
Hier kunt u instellen wat u bij een vermelding in zoekmachines als separator wilt gebruiken. Hieronder zit u wat de separator is en dat beide websites een ander symbool gebruiken. Ik vindt het teken | een mooie en duidelijke separator.

Seopress Pro Separator Instellen

Site title
In het hoofdstuk WordPress instellingen aanpassen heb ik al beschreven wat u kunt intypen bij het veld Sitetitel. Deze gegevens worden hier overgenomen. U hoeft hier dus niks te typen.

Person or organization
Hier geeft u aan of een een persoon of organisatie bent.

Your name/organization
Hier komt uw naam of de naam van uw bedrijf.

Your photo / organizaton logo
Hier plakken we de url van uw foto of het logo van uw bedrijf. Deze foto zullen we dus eerst moeten uploaden. Omdat we nu bezig zijn met dit formulier, kunnen we in dit scherm niet naar het WordPress admin menu. We openen daarom in onze browser een extra tabblad en typen hier de url van de website. Vervolgens selecteert u links bovenaan de optie “Dashboard”. Vervolgens kiezen we in het admin menu de optie “Media”. U krijgt nu uw media bibliotheek voor uw. We klikken op de knop “Nieuw bestand”.

Logo Uploaden Mediabibliotheek

U kunt vervolgens via verkenner het bestand van uw logo naar dit scherm slepen of u kunt via de knop “Bestand selecteren” naar de map gaan waar het bestand staat en dit dan hier selecteren.

Mediabibliotheek Bestand Uploaden

Zodra u het png of jpeg bestand van uw logo geupload heeft, krijgt u het onderstaande scherm.

Instructie Mediabestand Url Kopieren

Ik heb met de rode pijl aangegeven hoe u vervolgens de url van uw logo kunt kopiëren. Dit doet u door op de knop “Kopieer URL” te klikken.

Vervolgens gaat u in uw internetbrowser weer naar het tabblad met het overzicht dat we aan het invullen waren. We gaan nu met onze muis naar het invulveld van “Your photo / organization loge” en plakken hier de url van het logo.

Vervolgens gaat u bij de volgende onderdelen van dit formulier, zoveel mogelijk de url invullen van uw social media kanalen. Als u hiermee klaar bent, klik u onderaan op de knop “Continue”. We zien nu bovenaan dat we naar het volgende onderdeel “Indexing” gaan.

Seopress Pro Instellingen Indexing

Ik heb met de rode pijl aangegeven hoe u vervolgens de url van uw logo kunt kopiëren. Dit doet u door op de knop “Kopieer URL” te klikken.

Vervolgens gaat u in uw internetbrowser weer naar het tabblad met het overzicht dat we aan het invullen waren. We gaan nu met onze muis naar het invulveld van “Your photo / organization loge” en plakken hier de url van het logo.

Vervolgens gaat u bij de volgende onderdelen van dit formulier, zoveel mogelijk de url invullen van uw social media kanalen. Als u hiermee klaar bent, klik u onderaan op de knop “Continue”. We zien nu bovenaan dat we naar het volgende onderdeel “Indexing” gaan.

Seopress Instellingen Indexeren

SEOPress Indexing

In dit overzicht kunt u aangeven of u bepaalde onderdelen van de website standaard niet wilt laten indexeren door zoekmachines. Omdat we deze wel willen laten indexeren, plaatsen we hier geen vinkjes en klikken we direct op de knop “Continue”. We zijn nu aangekomen bij het onderdeel “Advanced options”.

Seopress Advanced Options

SEOPress Advanced options

Als er op uw website maar één persoon is die berichten schrijft, dan laat u het vinkje staan bij de optie “Do nog display author archives in search results”. Doet u dit niet, dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk duplicate content (dezelfde dubbele inhoud) geindexeerd. Om dit te voorkomen geeft u bij de zoekmachines aan dat author archives niet geïndexeerd moeten worden.

Bij de andere onderdelen plaatsen we geen vinkje.

Mocht u nu van plan zijn om een website te maken met heel veel verschillende categoriën, dan kunt u overwegen om de categorie uit de url te halen en deze optie dus wel aan te vinken. De url van een bericht ziet er dan als volgt uit: https://uwdomeinnaam/berichtnaam

We klikken op de knop “Continue”.

 

Seopress Advanced Options Instellingen

We klikken op de knop “Continue” en krijgen het volgende scherm.

Seopress Wizard Klaar

We krijgen vervolgens de optie om direct een XML sitemap aan te maken. Hier wachten we nog even mee en we klikken onderaan op de knop “Visit Dashboard”.

Seopress Configure Your Xml Sitemap

We komen vervolgens weer op het WordPress dashboard. We zijn nog niet klaar met de instellingen van SEOPress en gaan nu alle onderdelen hiervan doornemen. We klikken in het admin menu op SEO.

Admin Menu Seopress Pro

SEOPress Pro instellingen Titles & Metas

We kiezen in het admin menu de optie “SEO” en vervolgens de optie “Titles & Metas”.

Seopress Titles En Metas

We zien vervolgens onderstaand scherm en zijn bij de instellingen van “Home”.  Dit staat nu in een blauw vlak links in het scherm.

Seopress Instellingen Titles En Metas

Seperator

Eerder op deze pagina heb ik al uitgelegd wat de seperator is. U kunt zelf bepalen welk symbool u hier wilt gebruiken.

Site title

U kunt er voor kiezen om hier uw website titel aan te maken. Dit hebben wij al gedaan, namelijk in het hoofdstuk WordPress instellingen aanpassen. We laten hier dus de standaard tags staan.

Meta description

U kunt er voor kiezen om hier een metadescription voor uw startpagina in te voeren. Wij doen dit niet, omdat we bij het maken van de startpagina een korte omschrijving zullen invoeren in het veld “Samenvatting” ook wel bekend als “Excert”. Over dit invoerveld “Samenvatting” krijgt u laten meer uitleg.

We gaan nu het volgende onderdeel, namelijk “Single Post Types“.

Seopress Titles En Metas Single Post Types Instellingen1

Berichten

Standaard staat er bij het invoerveld van Title template en Meta description template al een tag (code) ingevoerd. Doordat u hier deze code invoert, hoeft u straks bij het schrijven van een bericht niet telkens de velden voor zoekmachine optimalisatie in te vullen. Bij deze onderdelen komt dan automatisch de informatie te staan. U kunt er ook voor kiezen om hier een andere tag in te voeren, zodat er automatisch bij de berichten andere informatie staat. Via de knop More tags kunt u zien welke tags allemaal mogelijk zijn. Voor de gemiddelde WordPress gebruiker zijn de reeds ingevulde tags voldoende.

Ik adviseer wel een vinkje te plaatsen bij “Display post thumbnail in Google Custum Search results”. Als u dit doet, dan kan Google op de zoekresultatenpagina uw “Uitgelichte afbeelding’ van een bericht of pagina tonen. Hierdoor valt u meer op en is de kans dus groter dat mensen uw website bezoeken!

Pagina’s

Ook hier adviseer ik de standaard tags te laten staan en een vinkje te plaatsen bij  “Display post thumbnail in Google Custum Search results”.

Projects

Ook hier adviseer ik de standaard tags te laten staan en een vinkje te plaatsen bij  “Display post thumbnail in Google Custum Search results”.

We gaan nu naar het volgende onderdeel “Archives

Een archive pagina is een pagina waarop alle berichten getoont worden van bijvoorbeeld een bepaalde categorie of een pagina met daarom alle schrijvers. In het begin hebben wij al via de Wizard van SEOPress ingesteld dat het niet wenselijk is dat zoekmachines een archive indexeren van de schrijver van berichten (author) en van de datum van berichten. Als het goed is, ziet u dan ook een vinkje staan bij “Do not display author archives in search engine results” en “Do not display date archives in search engine results”. Ik adviseer dan ook geen verdere aanpassingen te doen op deze pagina. 

Seopress Titles En Metas Archives Instellingen

Bij de onderdelen “Taxonomies” en “Advanced” doen we verder geen aanpassingen. Eerder op deze pagina heb ik al uitgelegd wat de seperator is. U kunt zelf bepalen welk symbool u hier wilt gebruiken.

Seopress Knoppen

Nadat u SEOPress heeft besteld en afgerekend, kunt u de plugin downloaden. U gaat daarvoor naar “My downloads”.

Seopress Pro Menu

U download vervolgens altijd de laatste versie. Als u WordPress plugins of WordPress thema’s download, dan zijn dit altijd zip-bestanden.

Seopress Downloaden Laatste Versie

Nadat u het zip-bestand heeft gedownload, controleert u even in welk lokale map u het bestand heeft opgeslagen.  Vervolgens gaan we weer in WordPress naar het dashboard. In het admin menu selecteren we weer de optie “Plugins”. Vervolgens klikken we weer op “Nieuwe plugin”. We klikken daarna op de knop “Plugin uploaden”

Nieuwe Plugin Seopress Pro

Er verschijnt vervolgens een scherm waarmee je het gedownloade zip-bestand kunt kiezen. U klikt op de knop “Bestand kiezen” en gaat vervolgens naar de map waar het gedownloade zip-bestand staat.

Bestand Kiezen

Hier selecteert u vervolgens het zip-bestand.

Seopress Pro Verkenner

Zodra u dit heeft gedaan, kunt u klikken op de knop “Nu installeren”.

Nu Installeren

Als de plugin geïnstalleerd is, klikt u op de knop “Plugin activeren”.

Seopress Activeren Knop

SEOPress Pro is nu geïnstalleerd en geactiveerd. Nu moeten we de licentiesleutel nog invoeren om updates te blijven ontvangen.

SEOPress Pro instellingen XML / HTML Sitemap

In het WordPress admin menu klikken eerst op “SEO” en vervolgens op “XML / HTML Sitemap”.

Seopress Xml Html Sitemap Instellingen

In dit onderdeel stelt u in of er een sitemap gemaakt moet worden voor de zoekmachines. In het hoofdstuk over Technische SEO heb ik al beschreven dat het maken van een sitemap enorm belangrijk ik.

Seopress Xml Html Sitemap Instellingen Algemeen1

General

We starten bij de instellingen van “General”.

Hier plaatsen we een vinkje bij “Enable XML Sitemap”, zodat er een sitemap van onze website gemaakt wordt. Het is handig dat u een sitemap laat maken van de afbeeldingen op uw website. Mogelijk worden de afbeeldingen van bijvoorbeeld de producten die u verkoopt getoont bij de zoekresultaten van zoekmachines. Ook is het handig dat u eventuele video’s op uw website laat indexeren. Deze kunnen dan ook getoont worden bij de zoekresultaten. Hierdoor komen mensen weer sneller op uw website. We plaatsen hier dan ook een vinkje bij beide opties.

We hebben op dit moment nog geen pagina’s en berichten gemaakt. Er staat dan ook nog weinig in onze sitemap. Als u later de structuur van uw website klaar heeft en diverse berichten heeft geschreven, is het belangrijk dat u terug gaat naar dit onderdeel en alsnog op de knop “Ping Google Manually” klikt. U informeert Google dan over het bestaan van uw sitemap, zodat Google deze zal gaan gebruiken voor het indexeren van uw pagina’s, berichten, afbeeldingen en video’s. Om beter te begrijpen wat er in een sitemap staat, kunt u dan klikken op de knop “View your sitemap”.

We gaan nu naar het onderdeel “Post Types”.

 

Post Types

Seopress Post Types Instellingen

In dit onderdeel stellen we in dat er ook een sitemap gemaakt moet worden van onze berichten en pagina’s. Hierdoor informeren we de zoekmachines over de structuur van onze website en welke pagina’s en berichten we hebben gemaakt. Mocht u ook projecten gaan publiceren, kunt u deze ook aanvinken.

Taxonomies

Seopress Xml Html Sitemap Instellingen Taxonomies

Ik vind het niet wenselijk om een sitemap van de categoriën en tags te publiceren. We plaatsen hier dan ook geen vinkje.

HTML Sitemap

Van deze optie gaan we geen gebruik maken. Dit onderdeel slaan we dan ook over.

SEOPress Pro instellingen Social Networks

In het WordPress admin menu klikken eerst op “SEO” en vervolgens op “Social Networks”.

Seopress Social Networks

In het hoofdstuk over technische SEO heb ik geschreven dat we Google kunnen leren wat de informatie op onze website betekent. In dit onderdeel gaan we informatie invoeren welke de zoekmachines opnemen in hen database, de Knowledge Graph. Omdat dit standaard velden zijn, begrijpen de zoekmachines wat deze informatie is.

Knowledge Graph

Bij het onderdeel “Knowledge Graph” geven we aan of we een persoon of organisatie zijn. Vervolgens voeren we de gevraagde informatie in. Omdat ik geen organisatie ben, heb ik hier de gegevens hieronder ingevoerd. Als u klaar bent met het invoeren van uw gegevens, klikt u op de knop “Wijzigingen opslaan”.

Seopress Social Networks Knowledge Graph

Je sociale account”, “Facebook” en “Twitter” de gevraagde informatie invoeren. Zoekmachines leren dan dat deze sociale account ook bij u horen en een relatie leggen tussen deze informatie.

SEOPress Pro instellingen Analytics

In het WordPress admin menu klikken eerst op “SEO” en vervolgens op “Analytics”.

Iedereen die een serieuze website wil, weet dat je Google Analytics gebruikt om inzicht te krijgen in het bezoekersgedrag op de website. In dit onderdeel van SEOPress kunt u dan ook uw Google Analytics account koppelen aan de website.

Voor mijn studenten gaat deze materie wat te diep. Voorlopig kies ik er dan ook voor om het instellen van dit onderdeel niet verder te beschrijven. 

Seopress Analytics General

Omdat ik aan mijn studenten merk dat ze graag los willen met het maken van een website, laat ik het voorlopig even bij deze instellingen van SEOPress Pro. Op een later tijdstip kom ik weer terug op bepaalde instellingen.

Gerelateerde berichten

Behoefte en koopmotieven klant bepalen

Waarom wil een (potentiële) klant een bepaald product kopen of een dienst afnemen? Wat voor koopmotief heeft een consument? De behoefte van een klant kan onstaan door verschillende redenen. Welke motieven en redenen hierbij mogelijk zijn, beschrijf ik...

Lees meer

Usability onderzoek

Hoe ervaren uw klanten uw website. Sluiten hun verwachtingen aan bij de pagina’s die ze te zien krijgen? Om er voor te zorgen dat de verwachtingen van uw doelgroep aansluiten bij uw website of webshop, is het verstandig om regelmatig uw website te testen op gebruiksvriendelijkheid.

Lees meer

SEO Woordenboek

Binnen de online marketing gebruiken we diverse SEO termen: Anchor links, Blackhat SEO, Meta Title, Rich Snippet, SERP, SiteMap, Zoekwoorddichtheid, Short-tail, LSI-keyword, Lazy loading, Header, Indexeren, etc. Wilt u weten wat deze betekenen? Lees dan de uitleg hierover.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This