Webhosting

Uit welke vormen van website hosting kunt u kiezen?

Er zijn verschillende vormen van webhosting. Afhankelijk van uw wensen en budget, kunt u kiezen uit de volgende vormen:

 • Gratis WordPress website via WordPress.com
 • Betaalde WordPress website via WordPress.com
 • Shared webhosting
 • Managed WordPress webhosting
 • Hosting via een Virtual Private Server (VPS)
 • Hosting via Managed Virtual Private Server (VPS)

Gratis WordPress website via WordPress.com

Wilt u starten met een eigen website omdat u een blog wilt beginnen, dan kunt u eventueel kiezen voor de gratis WordPress versie van WordPress.com. Uw mogelijkheden zijn dan echter wel beperkt. Zo kunt u slechts kiezen uit enkele WordPress thema’s en u kunt geen eigen thema’s of plugins installeren. Ook kunt u geen eigen domeinnaam koppelen. De opslag is beperkt tot 3 GB opslag. Ooit ben ik met dit pakket gestart en kwam ik er al snel achter dat de mogelijkheden wel erg beperkt zijn.

Betaalde WordPress website via WordPress.com

Via WordPress.com kunt u ook kiezen uit de volgende abonnementen: personal, premium, Business of E-Commerce. Zodra u al wat meer ervaring krijgt met WordPress, zult u gegarandeerd met een eigen thema willen werken. Ook wilt u dan gebruik maken van de handige extra functionaliteiten van plugins. Dit kan bij WordPress.com vanaf het Business abonnement. Deze kost € 25 per maand. Wilt u echter gebruik kunnen maken van een helpdesk, dan dient u te kiezen voor het E-Commerce abonnement. Deze kost € 45 per maand.

Uw WordPress website via Shared hosting

Bij shared hostig deelt u samen met andere websites één server. Omdat u deze server deelt, is shared hosting vaak de goedkoopste optie die hosting providers aanbieden. U betaalt maandelijks een relatief laag bedrag, afhankelijk van de hoeveel gewenste schijfruimte, het aantal bezoekers per maand, de gewenste bandbreedte aan dataverkeer en het aantal databases. Voor een WordPress website via shared hosting betaalt u tussen de € 2 en € 15 per maand. Dit is afhankelijk van uw eisen.

Het nadeel van shared hosting is dat je toch samen met andere één server deelt. Deze server heeft een bepaalde hoeveelheid geheugen en snelheid. Des te meer websites op deze server geïnstalleerd worden, hoe trager uw website wordt. Het is dan ook belangrijk dat de hosting provider niet teveel websites op deze server installeert. Een ander nadeel is dat deze server één IP adres heeft. Mocht één van de andere websites van Google een penalty krijgen of zelfs op de zwarte lijst geplaatst worden, dan kan dit gevolgen hebben voor uw website.

Uw website via Managed WordPress hosting

Bij shared hosting dient u zelf een CMS systeem te installeren. Bij de meeste hosting providers is dit niet ingewikkeld en dient u slechts enkele stappen te doorlopen. Vindt u dit te ingewikkeld, dan kunt u ook kiezen voor managed WordPress hosting. De hosting provider installeert voor u dan het CMS WordPress. Ook kunt u dan vaak terecht bij een helpdesk met vragen over WordPress. Uiteraard betaalt u wel voor deze service. Begint u net met een een WordPress website of webshop, dan kan ik uit eigen ervaring spreken dat u toch regelmatig met vragen zit. Ik adviseer starters dan ook te kiezen voor managed WordPress hosting. Voor Managed WordPress hosting betaalt u tussen de € 15 en € 55 per maand. Dit is afhankelijk van uw eisen.

Uw WordPress website via een Virtual Private Server (VPS)

Het voordeel van een Virtual Private Server (VPS) is dat u zich niet hoeft te verdiepen in de juiste server hardware. Dit in tegenstelling tot een dedicated server. Wat is dan een Virtual Private Server? Een fysieke server wordt opgesplitst in enkele virtuele servers. Vervolgens kan elke gebruiker zelf bepalen welke behoefte hij heeft en deze selecteren voor zijn server. Iedere gebruiken bepaalt dus zelf het vermogen van de virtuele server. Afhankelijk van uw eisen op het gebied van rekenkracht via de processor, de opslagruimte en het dataverkeer, kunt u uw eigen Virtual Private Server samenstellen. Heeft u op een gegeven ogenblik meer behoefte aan capaciteit, dan kunt u de processor kracht (CPU Core), het RAM geheugen of de schijfruimte aan GB uitbreiden. De prijs van een Virtual Private Server ligt tussen de € 50 en € 100 per maand.

Uw WordPress website hosten via een Managed Virtual Private Server

Als u gebruik maakt van een Managed Virtual Private Server dan krijgt naast de faciliteiten van een Virtual Private Server ook de beschikking over een systeembeheerder die er voor zorgt dat uw server constant perfect werkt. De prijs van een  Managed Virual Private Server ligt tussen de € 115 en € 210 per maand.

Waar moet u op letten bij het vergelijken van hosting providers?

Er zijn veel webhosting providers die stunten met lage prijzen. De snelheid van uw website is dan vaak matig, waardoor u lager scoort op het onderdeel technische seo. Als u webhosting providers wilt gaan vergelijken, let dan vooral op de volgende punten:

 • Krijgt u toegang tot een telefonische helpdesk?
 • Wat is de snelheid van de server?
 • Hoeveel bezoekers mogen per maand uw website bezoeken?
 • Hoeveel SSD schijfruimte krijgt u?
 • Hoeveel databases kunt u installeren?
 • Hoeveel e-mailadressen kunt u aanmaken?
 • Beschikt de server over cache?
 • Beschikt de server over HTTPS 2 en HTTP 3?
 • Is de server voor WordPress geoptimaliseerd?

 

Welke website hosting is nu voor u geschikt?

Start u een simpele blog en hecht u weinig waarde aan de mogelijkheden qua layout en domeinnaam,  dan kunt u prima uit de voeten met het gratis abonnement van WordPress.com.

Heeft u nog weinig kennis van WordPress, maar wilt u wel een mooie gepersonaliseerde website of webshop maken, dan kunt u beter kiezen voor Managed WordPress hosting. U kunt dan eventueel op een later tijdstip, als u meer ervaring heeft met WordPress, overgaan naar Shared webhosting. Dit kunt u doen als u bijvoorbeeld minder behoefte heeft aan een helpdesk.

Heeft u heel veel WordPress websites, dan kunt u overwegen om deze onder te brengen op Virtual Private Server. Jaarlijks leer ik circa 160 studenten een eigen webshop te bouwen met WordPress en het thema Divi. Hiervoor huren wij een Virtual Private Server waarop ik voor deze studenten dan een eigen website installeer.

Pin It on Pinterest

Share This