Website of webshop beginnen: hoe bepaalt u uw domeinnaam?

31 juli 2020

Wilt u een website of webshop gaan maken in WordPress, dan kunt u alvast gaan nadenken over een goede domeinnaam. Verzin niet te snel een domeinnaam en lees onderstaande tips nog even door.

Aandachtspunten voor het bepalen van uw domeinnaam

Elke website heeft een eigen domeinnaam. De domeinnaam is meer dan slechts een manier hoe uw website gevonden kan worden. De domeinnaam zegt iets over de inhoud van uw website en is deels ook bepalend voor de vindbaarheid in zoekmachines. Bij het bepalen van uw domeinnaam kunt u de volgende uitgangspunten hanteren:

Gebruik geen koppeltekens in uw domeinnaam

Voor het spellen en lezen van  uw domeinnaam is het niet professioneel als er een streepje tussen staat. Ook krijg je dan de vraag of het een underscore teken of een min teken is. Daarnaast kiezen mensen vaak een streepje ertussen, omdat de domeinnaam zonder streepje al bezet is. Dit betekent dat er dus al een concurrent is met de url zonder streepje. De kans is groot dat mensen eerst de url zonder streepje intypen en dus eerst bij uw concurrent komen.

Uw domeinnaam moet gemakkelijk te onthouden zijn

Een domeinnaam moet makkelijk te onthouden zijn. Gebruik desnoods net als André Hazes senior een rijmwoordenboek bij het verzinnen van uw domeinnaam. Ook kunt u denken aan alliteratie bij het verzinnen van uw domeinnaam. Een voorbeeld hiervan is wijnwinkel.nl waarbij de letter ‘w’ wordt herhaald.

Kies voor een kort, maar krachtige domeinnaam

In het algemeen kunnen mensen gemakkelijker een korte dan een lange domeinnaam onthouden. Beperkt u dus in de lengte van uw domeinnaam.

Verwerk de meest gebruikte  zoekterm voor de inhoud van uw website in de domeinnaam

Schrijft u een persoonlijk blog en worden uw blogs bekend? Mensen zullen dan sneller zoeken op uw naam als ze uw blogs willen lezen. Uw eigen voornaam en achternaam is bij een persoonlijke blog dus een prima keuze.

Begint u een eigen onderneming en verkoopt u bepaalde producten? Overweeg dan om de meest gebruikte zoektermen van uw producten in uw domeinnaam op te nemen. Het wordt voor bezoekers dan ook snel duidelijk waar uw website over gaat.

Als uw bezoekers uit Nederlands sprekende landen komen, kies dan nog steeds de extensie .nl

Mensen zijn gewoontedieren. In Nederland typt de gemiddelde bezoeker toch nog steeds het eerste .nl achter een domeinnaam. Bevindt uw doelgroep zich grotendeels in een bepaald land, kies dan ook de extensie van desbetreffend land. Ook kunt u overwegen om uw domeinnaam met meerdere extensies vast te leggen. Hiermee bent u ook direct de concurrentie voor.

Bent u met uw website internationaal georiënteerd, kies dan nog steeds voor de extensie .com

Veel internationale ondernemingen gebruiken een domeinnaam met de extensie .com. Richt u zich met uw onderneming ook op een internationaal publiek, kies dan voor een .com extensie. Houdt er ook rekening mee dat uw domeinnaam ook enigszins voor iedereen uit te spreken is.

Gerelateerde berichten

Wat is een IP-adres en DNS?

Als we een bepaalde website willen bezoeken, typen we de naam van die website in een browser. Vervolgens zien we de gewenste website in de zoekresultaten van de zoekmachine en klikken we op de naam. Binnen enkele seconden zitten we vervolgens op de gewenste website....

Lees meer

Extra instellingen Plesk voor websites en domeinen

Lees hoe u in Plesk enkele belangrijke instellingen aanpast voor uw websites en domeinen. U stelt het hoofddomein in. We nemen de instellingen voor reservekopieën door. Ook stellen we beveiliging met Google Authenticator in en behandelen we het klonen van de website (staging)

Lees meer

Instellingen WordPress Toolkit Plesk

Uw webhosting provider werkt met Plesk. Lees hoe u enkele belangrijke instellingen aanpast in de WordPress Toolkit van Plesk. Het gaat daarbij om het beveiligingscertificaat SSL, de beveiligingsstatus, updates en indexering zoekmachines.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This