5
(2597863)

Wat is de beste pagebuilder voor WordPress?

2 aug, 2020 | Wordpress | 0 Reacties

Online cursus WordPress

Deze column is onderdeel van de gratis online cursus WordPress

Hoofdstuk – Wat is de beste pagebuilder voor WordPress?

Ik waardeer het erg als u mijn inzet voor dit gratis materiaal een beoordeling wilt geven! Deze beoordeling kunt u onderaan de pagina geven.

Daarnaast is het natuurlijk ook fijn voor andere mensen om geïnformeerd te worden over deze gratis informatie. U kunt dit doen met één van de social media iconen.

Volgt u exact mijn handleiding, dan adviseer ik u om het WordPress thema Divi te installeren. Hierin zit direct een pagebuilder geïntegreerd. In de gratis online handleiding maak ik gebruik van deze pagebuilder. U krijgt dan ook uitleg (theorie en video’s) over het maken van een weshop met behulp van Divi. 

* Extra informatie voor scholen:

Volgen u en uw studenten exact mijn gratis online handleiding, dan adviseer ik de school om het levenslang abonnement van Elegant Themes te kopen. Hier betaalt de school dan een éénmalig bedrag voor. Uw studenten kunnen dan gratis gebruik maken van uw licentiecode voor het WordPress thema / pagebuilder Divi en de plugin Monarch.

De enige kosten die uw studenten dan hebben is het maandelijkse abonnement van Cloud86.nl. Dit is echter maar een paar euro per maand. 

Wat is een pagebuilder?

Met een pagebuilder kunt u in de frontend werken (WYSIWYG)

Een pagebuilder is een plugin of een thema met daarin een pagebuilder geïntergreerd. Een pagebuilder geeft je de mogelijkheid om te werken aan je website of webshop terwijl je het resultaat van de aanpassingen direct ziet. Bij de klassieke WordPress kon je alleen in de backend werken, terwijl je met behulp van een pagebuilder ook in de frontend kunt werken. In de frontend werken noemen we dan ook wel What You See Is What You Get (WYSIWYG).

Beoordeling beste pagebuilders

Eindoordeel beste pagebuilders

Mocht u niet alle informatie op deze pagina willen lezen, dan kunt u hierbij alvast de beoordeling van de beste pagebuilders zien:

PagebuilderBeoordeling
Divi⭐⭐⭐⭐⭐
Brizy Builder⭐⭐⭐⭐
Elementor Pro⭐⭐⭐⭐
Beaver Builder Pro⭐⭐⭐
Thrive Architect⭐⭐
Visual Composer⭐⭐
Themify Builder Pro⭐⭐
WP Pagebuilder
Generate Press Premium

Het levenslange abonnement (éénmalige betaling) van Divi Pagebuilder heeft nog steeds een duidelijke voorkeur door de zeer uitgebreide interface en het enorme aantal templates en gratis foto’s en iconen.

De pagebuilder van Brizy met daarbij het levenslange abonnement (éénmalige betaling) zit hier vlak onder. Dit vooral vanwege het gemak van de interface en de vele mogelijkheden.

Geschiedenis Pagebuilders

De klassieke WordPress

Toen er nog geen pagebuilders waren, had je maar beperkte opmaakmogelijkheden. Teksten kon je vet en schuin maken. Je kon de kleur aanpassen en afbeeldingen invoegen. Wilde je wat meer mogelijkheden, dan installeerde je de plugins:

Met deze Page builder kon je rijen en kolommen opmaken. Met Black Studio Tiny MCE kreeg je de beschikking over enkele widgets voor plaatjes en tekst.

Medio 2012 werden de eerste Pagebuilders voor WordPress geïntroduceerd

Dat de mogelijkheden van WordPress met de klassieke interface beperkt waren, hadden de maker van een aantal betaalde thema’s al snel door. In 2012 introduceerde ThemeFusion haar thema Avada. In dit thema had ThemeFusion haar eigen pagebuilders, Fusion Buider geïntegreerd. Ook Kriesi had het thema Enfold uitgebracht met daarin de Avia Layout Builder. In 2014 introduceerde Themeco het populaire WordPress thema X met daarin de pagebuilder Visual Composer geïntegreerd. Doordat deze pagebuilders zo prettig werkten, werden deze betaalde WordPress thema’s erg populair. Hierdoor onstonden er aparte platforms waar je betaalde thema’s en plugins kon kopen:

 

Welke nadelen heeft het werken met een pagebuilder in WordPress

Een pagebuilder maakt je afhankelijk

Het werken met een pagebuilder heeft een nadeel. Elke pagebuilder werkt met zijn eigen opmaakinstellingen, shortcodes en CSS. Zodra je een pagebuilder verwijderd, behoud je vaak alleen je tekst. Afbeeldingen, kolommen en iconen zijn verdwenen. Het is dan ook belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt als je kiest voor een pagebuilder. Bij de aanschaf van een pagebuilder mag je vaak de eerste 30 dagen je aankoop annuleren. Maak hier vooral gebruik van en probeer eerst een aantal pagebuilders uit op een WordPress staging (kloon) van je website.

Een pagebuilder kost geld

Van pagebuilders zijn er zowel gratis als betaalde versies. Zodra je begint te werken met een gratis pagebuilder, zul je na verloop van tijd bijna altijd overstappen op de betaalde pro-versie. Dit omdat je toch wil beschikken over de extra functionaliteiten, templates en addons. Dit weten de makers van deze pagebuilders en dit dan ook de reden dat ze je beperkte gratis versies in de markt zetten.

Welke voordelen heeft het werken met een pagebuilder in WordPress

Het werken met een pagebuilder heeft veel voordelen. Hieronder beschrijf ik er enkele.

U kunt gemakkelijk onderdelen verplaatsen door deze te verslepen met de muis (drag & drop)

Met de pagebuilders die ik hieronder benoem kunt u onderdelen selecteren en verplaatsen met de muis. Dit noemen we drag & drop. Alle pagebuilder kennen zogenaamde contentblokken. Vaak wordt er gesproken over secties, rijen, modules of widgets. De secties en rijen zijn dan bepalend voor de structuur van de pagina en de modules of widgets zijn dan de inhoud. Divi heeft het bijvoorbeeld over modules en Elementor noemt het widgets. Hieronder een voorbeeld van de modules van Divi welke u kunt toevoegen in een rij.

Divi Overzicht Modules

U ziet direct het resultaat (Frontend)

Met een pagebuilder kunt u in de frontend werken en ziet u dus direct het resultaat van wat u creërt. Dit werkt erg fijn en bent u hier eenmaal aan gewend, dan wilt u niet anders meer.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Bij een pagebuilder krijgt u de beschikking over templates

De pagebuilders die ik hieronder beschrijf beschikken allemaal over een scala aan templates. Een template is een reeds opgemaakte WordPress pagina. Hierbij kunt u denken aan kant-en-klare contactpagina’s of bijvoorbeeld winkelpagina’s.

Divi Templates

Het aantal templates dat een pagebuilder beschikbaar stelt verschilt wel behoorlijk per pagebuilder. Ook hier het advies om de verschillende pagebuilders allemaal aan te schaffen en uit te proberen. Op het moment van het schrijven van deze column hebben vrijwel alle pagebuilders een 30 dagen proefperiode. Bevalt de pagebuilder niet, dan kunt u alsnog de aankoop annuleren. Wilt u dit doen, controleer dan wel even of ze dit nog steeds deze garantie hebben!

Waar moet je dan op letten bij het aanschaffen van een premium pagebuilder?

Voordat U gaat werken met een pagebuilder, is het verstandig dat u zich eerst verdiept in een aantal eigenschappen.

Een pagebuilder moet mobielvriendelijk zijn (responsive)

Omdat tegenwoordig steeds meer mensen mobiel zijn, is het belangrijk dat de layout van uw website ook geschikt is voor kleinere schermen. Het is daarom belangrijk dat u in de pagebuilder kunt zien hoe de website eruit ziet op zowel een computerscherm, een tablet als een mobiele telefoon. Ook is het belangrijk dat u voor deze drie aparte instellingen kunt maken.

Responsive

Een pagebuilder moet kunnen werken met uw thema en plugins

Pagebuilders kunt u aanschaffen als losse plugins of als compleet thema. Als u een pagebuilder aanschaft als een losse plugin, dan is het belangrijk dat deze overweg kan met uw thema (compatible). De premium pagebuilders kunnen tegenwoordig allemaal wel overweg met alle premium thema’s. Niet alle pagebuilders kunnen echter overweg met plugins van derde partijen, zoals bijvoorbeeld e-mailmarketingsoftware. Bovendien zijn niet alle pagebuilders geschikt voor WooCommerce.

Een pagebuilder moet SEO vriendelijk zijn

Niet iedereen realiseert zich dit, maar een pagebuilder moet SEO vriendelijk zijn, zodat uw website goed gestructureerd en geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Daarnaast is de snelheid van uw website van essentieel belang. Duurt het laden van een pagina langer dan 3 seconden, dan haken al veel potentiële bezoekers af.

Een pagebuilder moet gemakkelijk in gebruik zijn

Eén van de voordelen van een pagebuilder is juist het gemak bij het ontwerpen en maken van uw website. U hoeft geen verstand te hebben van html en CSS. Als een pagebuilder te complex is, hebben de meeste gebruikers er nog niks aan.

Met een pagebuilder moet u ook kunnen werken in de frontend

Het gemak van een pagebuilder is juist dat deze werken met WYSIWYG. Dit staat voor “What You See Is What You Get”. Je moet dus kunnen werken in de frontend van de website, zodat je direct het resultaat kunt zien van wat je doet.

Goede helpdesk ondersteuning en voldoende documentatie

Bij de selectie van een pagebuilder is het belangrijk dat er voldoende ondersteuning is in de vorm van een helpdesk, online documentatie en video-instructies.

Een pagebuilder beschikt over een bibliotheek met templates

Eén van de redenen dat we graag werken met pagebuilders is het gemak in de opmaak van de pagina’s en berichten. Het is dan ook wenselijk dat een pagebuilder beschikt over voldoende templates met voorbeeldpagina’s.

Eénmalige of jaarlijks terugkerende kosten voor een pagebuilder

Een kwalitatieve website of webshop, welke het liefst zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van zoekmachines komt, mag best wat kosten. Er zijn pagebuilders waar u jaarlijks voor moet blijven betalen om updates te blijven ontvangen en hun helpdesk te kunnen raadplegen. Bij enkele pagebuilders kunt u er echter ook voor kiezen om éénmalig een wat hoger bedrag te betalen, waarna en levenslang gebruik kunt maken van hun helpdesk, updates en templates. Omdat u een website of webshop toch voor een langere tijd maakt, weegt dit onderdeel wat mij betreft toch wat zwaarder mee bij de selectie. Vaak heeft u deze éénmalige betaling er al binnen enkele jaren uit en maakt u daarna geen kosten meer voor het gebruik van deze pagebuilder.

Welke pagebuilder adviseer ik u dan te gebruiken?

Objectieve en subjectieve selectiecriteria pagebuilder

Er zijn ondertussen al tientallen pagebuilders op de markt. Als u wilt gaan werken met een pagebuilder, dan adviseer ik u om het slechts te houden bij één van de onderstaande premium pagebuilders.

Objectieve selectiecriteria pagebuilder
Bij het samenstellen van deze lijst heb ik rekening gehouden met een aantal objectieve maatstaven, namelijk de minimale eisen die ik hiervoor heb beschreven.

Subjectieve criteria pagebuilder
Daarnaast is er ook nog enige subjectiviteit, namelijk iedereen heeft zo weer zijn eigen voorkeur voor een eigen pagebuilder of vindt bepaalde eisen weer belangrijk. Ik vind het bijvoorbeeld erg belangrijk dat: 

 • ik door een éénmalige betaling levenslang gebruik mag maken van de pagebuilder, de jaarlijkse updates en de helpdesk. Op het moment van het schrijven van deze column hebben Divi, Brizy, Thrive Architect, Themify Builder Pro en WP Pagebuilder zo’n levenlang abonnement.
 • Ik de pagebuilder kan gebruiken voor zoveel websites als ik wil en ik dus niet voor elke website een abonnement moet afsluiten.
 • dat er nog regelmatig nieuwe modules of widget bijkomen.
 • de maker van de pagebuilder zelf aangeeft dat ze extra modules hebben voor WooCommerce.

Uit welke beste premium pagebuilders adviseer ik u te kiezen?

Hieronder toon ik mijn voorkeurlijst. De lijst is aflopend in voorkeur, waarbij mijn eerste keus dus uitgaat naar de pagebuilder Divi en mijn laatste keus naar WP Bakery.

PagebuilderBeoordeling
Divi⭐⭐⭐⭐⭐
Brizy Builder⭐⭐⭐⭐
Elementor Pro⭐⭐⭐⭐
Beaver Builder Pro⭐⭐⭐
Thrive Architect⭐⭐
Visual Composer⭐⭐
Themify Builder Pro⭐⭐
WP Pagebuilder
Generate Press Premium

Belangrijkste kenmerken beste pagebuilders

Divi ⭐⭐⭐⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin en als WordPress thema met daarin de pagebuilder geïntegreerd
 • heeft van alle pagebuilders de meeste kant-en-klare template pagina’s. U kunt kiezen uit meer dan 1274 layouts
 • u krijgt de beschikking over honderden gratis foto’s, knoppen en iconen
 • Divi beschikt over 46 modules met verschillende content of widgets
 • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 16 modules voor WooCommerce
 • beschikt over Divi Leads voor SEO, waarmee u A-B testen kunt uivoeren
 • beschikt niet over een gratis versie

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • voor het jaarabonnement betaalt u jaarlijks $89
 • om de thema’s en plugins levenslang te mogen gebruiken betaalt u éénmalig $249. Dit is inclusief levenslang support en updates.
 • Divi heeft geen beperkingen qua hoeveelheid domeinen (websites). U kunt de thema’s en plugins op zoveel domeinen gebruiken als u wilt.

Meer informatie: Divi

Brizy Builder Pro ⭐⭐⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Brizy Builder Pro beschikt over 38 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
 • werkt samen met WooCommerce, maar het aantal builder elementen voor WooCommerce is nog wat beperkt
 • de interface is erg gebruiksvriendelijk en werkt gemakkelijker dan de meeste pagebuilders
 • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Brizy Pro Personal kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 3 domeinen (websites)
 • Brizy Pro Studio kost jaarlijks $99 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites)
 • Brizy Pro Lifetime kost u éénmalig $299 en geeft u levenslang recht op updates en support. Daarnaast is het geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen.

Meer informatie: Brizy Builder Pro

Elementor Pro ⭐⭐⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Elementor Pro beschikt over 54 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
 • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 19 builder elements voor WooCommerce
 • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Elementor Pro Personal kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 1 domein (website)
 • Elementor Pro Plus kost jaarlijks $99 en is geschikt voor 3 domeinen (websites)
 • Elementor Pro Expert kost jaarlijks $199 en is geschikt voor 1000 domeinen (websites)
 • Elementor biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Elementor Pro 

Beaver Builder Pro ⭐⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Beaver Builder Pro beschikt over 29 modules met verschillende content of widgets
 • werkt goed samen met WooCommerce en heeft 11 WooCommerce modules en een eigen WooCommerce template
 • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Beaver Builder Pro Personal kost jaarlijks $99 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites)
 • Beaver Builder Pro biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Beaver Builder Pro 

Thrive Architect ⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Thrive Architect Pro beschikt over 54 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
 • werkt goed samen met WooCommerce en heeft een eigen WooCommerce Builder met 19 builder elements voor WooCommerce

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Thrive Architect Single License kost éénmalig $67 en is geschikt voor 1 domein (website). U heeft levenslang recht op updates, maar krijgt 1 jaar support. 
 • Thrive Architect 5 license pack kost éénmalig $97 en is geschikt voor 5 domeinen (websites). U heeft levenslang recht op updates, maar krijgt 1 jaar support. 
 • Thrive membership kost maandelijk $19. U krijgt dan toegang tot alle producten van Thrive en is geschikt voor maximaal 25 domeinen.

Meer informatie: Thrive Architect 

Visual Composer ⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Visual Composer beschikt over meer dan 200 builder elementen (modules) met verschillende content of widgets
 • werkt goed samen met WooCommerce en heeft 18 builder elements voor WooCommerce
 • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 15 dagen
 • Visual Composer Single website kost jaarlijks $49 en is geschikt voor 1 domein (website).
 • Visual Composer 3 websites kost jaarlijks $99 en is geschikt voor 3 domeinen (websites).
 • Visual Composer Developers kost jaarlijks $349 en is geschikt voor 1000 domeinen (websites).
 • Visual Composer biedt geen levenslang abonnement aan, waardoor u jaarlijks toch wat kosten houdt.

Meer informatie: Visual Composer

Themify Builder Pro ⭐⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • beschikt ook over veel gratis template en iconen.
 • Themify Builder Pro beschikt over 30 add-ons (modules) met verschillende content of widgets
 • beschikt over WooCommerce templates

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Themify Single Themes kost jaarlijks $59 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (website). Naast de pagebuilder heeft u recht op 1 thema en heeft u 30 add-ons.
 • Themify Masterclub kost kost jaarlijks $89 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites). Naast de pagebuilder krijgt u toegang tot alle 42 thema’s met Photoshop bestanden + 12 Plugins + 55 Builder addons + 5 Post Type Builder add-ons.
 • Themify Lifetime Club kost u éénmalig $249 en is geschikt voor een onbeperkt aantal domeinen (websites). Naast de pagebuilder krijgt u ook toegang tot alle 42 thema’s met Photoshop bestanden + 12 Plugins + 55 Builder addons + 5 Post Type Builder add-ons.

Meer informatie: Themify Builder Pro

WP Pagebuilder ⭐

 • is  beschikbaar als losse WordPress plugin
 • is een eenvoudige maar functionele pagebuilder
 • WP Pagebuilder Pro beschikt over 38 add-ons (modules) met verschillende content of widgets
 • De pagebuilder werkt niet standaard met WooCommerce. Dit is echter weer op te lossen met een plugin van een derde partij
 • beschikt over een gratis versie (beperkte mogelijkheden)

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Voor een jaarabonnement betaalt u $39 voor één WordPress installatie en $99 voor een onbeperkt aantal WordPress installaties.
 • Voor een levenslang abonnement betaalt u voor één WordPress installatie $299 en voor een onbeperkt aantal WordPress installaties $599.

Meer informatie: WP Pagebuilder

Generate Press Premium ⭐

 • is is eigenlijk geen pagebuilder maar een gratis thema met daarin een simpele maar functionele pagebuilder.
 • door de premium add-ons aan te schaffen krijg je toegang tot diverse add-ons (modules).
 • het thema met de add-ons is vooral geschikt voor bloggers.

Informatie over de prijs en service

 • bij aanschaf heeft u een bedenktijd van 30 dagen
 • Voor een jaarabonnement betaalt u $49,95 voor een onbeperkt aantal domeinen (websites).

Meer informatie: Generate Press Premium

* De bovenstaande opsomming met kenmerken van de verschillende pagebuilders is een momentopname. U dient altijd zelf te controleren of deze nog actueel zijn en kunt hier geen rechten aan ontlenen.

Wat vindt u van deze informatie?

Klik op een ster om uw beoordeling te geven

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Het aantal beoordelingen: 2597863

Er zijn nog geen beoordelingen! Wees de eerste die een beoordeling geeft.

Bedankt voor uw beoordeling. Fijn dat u de inhoud waardevol vindt.

Misschien is deze informatie ook handig voor uw familie en vrienden? Deel het op uw social media!

Ik vind het jammer dat u weinig aan dit artikel heeft!

Geef mij de kans dit artikel te verbeteren!

Vertel mij hoe ik dit artikel kan verbeteren?

Pin It on Pinterest

Share This