Inhoud:
- WordPress instellingen algemeen
- Toelichting WordPress instellingen algemeen
- WordPress instellingen schrijven
- WordPress instellingen lezen
- Toelichting WordPress instellingen lezen
- WordPress instellingen discussie
- Toelichting WordPress instellingen discussie
- WordPress instellingen media
- WordPress instellingen permalinks
- Toelichting WordPress instellingen permalinks
- WordPress instellingen privacy
- Toelichting WordPress instellingen privacy
- Instructievideo Instellingen WordPress aanpassen
WordPress instellingen algemeen
Voordat u kunt beginnen met uw WordPress website, gaan we eerst een aantal instellen aanpassen. We selecteren in het admin menu links in het dashboard de optie algemeen onder instellingen. U krijgt dan het scherm op de volgende pagina.
Toelichting WordPress instellingen algemeen
Sitetitel
Hier voert u uw domeinnaam in.
Ondertitel
Hier voert u een korte slogan van uw website in.
WordPress-adres (URL)
Hier voert u uw URL in. Doordat u tijdens de stappen in hoofdstuk “Extra instellingen Plesk voor websites en domeinen” een SSL certificaat en een voorkeursdomein heeft ingesteld, typt u hier https://uwdomeinnaam.nl en laat u www weg.
Siteadres (URL)
In de meeste gevallen vult u hier dezelfde URL.
Administratie e-mail adres
Hier vult u uw emailadres in.
Lidmaatschap
Deze vinkt u in de meeste gevallen niet aan. Mocht u het wel wenselijk vinden dat mensen kunnen inloggen op uw website, dan is het belangrijk dat u bij de optie “Standaard rol nieuwe gebruikers” Abonnee heeft geselecteerd.
Standaard rol nieuwe gebruikers
In de meeste gevallen heeft u hier Abonnee staan.
Websitetaal
Afhankelijk van uw doelgroep selecteert u hier een taal. Wilt u WordPress en de titels van pagina’s, berichten en knoppen in het Nederlands, dan selecteert u Nederlands.
Tijdzone
Hier selecteert u Amsterdam. Dit vindt u in de keuzelijst onder Europa.
Datumnotatie
Als u een blogpagina heeft, dan kunt u er voor kiezen om op uw berichten een datum te publiceren. Afhankelijk van uw doelgroep, selecteert u hier de datumnotatie welke in desbetreffend land gebruikt wordt. In Nederland is dat dag/maand/jaar. Is uw doelgroep Engelstalig, dan kiest u hier voor de notatie maand/dag/jaar.
Tijdnotatie
In de meeste gevallen kiest u hier voor de 24-uurs notatie. Wilt u afwijken van de standaard datum- en tijdnotatie, dan kunt u hier instructies lezen voor extra instellingen datum- en tijdnotaties.
WordPress instellingen schrijven
In het onderdeel schrijven brengen we geen aanpassingen aan.
WordPress instellingen lezen
Klikken we onder instellingen op het onderdeel lezen, dan krijgen we het scherm op de volgende pagina.
Toelichting WordPress instellingen lezen
Je homepage toont
Bij WordPress kunt u er voor kiezen om een statische homepage te tonen of een homepage waarop uw blogberichten komen. Meestal kiest u hier voor een statische homepage en selecteert u hier de pagina welke u heeft ontworpen als startpagina. Publiceert u ook blogberichten, dan kunt u hier nog een aparte berichtenpagina (blog) voor maken en deze bijvoorbeeld toevoegen aan uw menu.
Sitepagina’s tonen maximaal
Om uw website snel te houden kunt u hier het beste maximaal 10 invullen. U krijgt dan op uw berichtenpagina een overzicht (feed) met maximaal 10 berichten. Als de lezer er meer wil zien, kan hij met de pijl-navigatie naar de volgende pagina bladeren.
Voor elk bericht in een feed, voeg toe
In de meeste gevallen is het wenselijk om een korte samenvatting te tonen van de berichten en niet de volledige tekst van een bericht. U selecteert hier dan ook “Samenvatting”. Zou u hier de volledige tekst van een bericht tonen, dan krijgt u dubbele content (inhoud) op uw website en dit is voor zowel lezers als Google niet wenselijk.
Zoekmachine zichtbaarheid
Is uw website nog in ontwikkeling en wilt u dat deze nog niet geïndexeerd wordt door zoekmachines als Google, dan kunt u dit hier aangeven.
Gerelateerde berichten
Als u een berichtenpagina (blog) heeft, dan kunt u er voor kiezen om onderaan elk bericht enkele links te tonen naar gerelateerde berichten. Deze gerelateerde berichten zijn meestal van dezelfde categorie of tag. Hiermee stimuleert u lezers om langer op uw website te blijven en meer van uw berichten (content) te bekijken.
WordPress instellingen discussie
Klikken we onder instellingen op het onderdeel discussie, dan krijgen we het volgende scherm.
Toelichting WordPress instellingen discussie
Standaard bericht-instellingen
- Als u de eerste optie selecteert en in een eigen bericht een links opneemt naar een andere website, dan krijgt deze andere website hier automatische een melding van.
- Als u de tweede optie selecteert, dan krijgt u automatisch een melding als een andere website een link naar uw berichten opneemt.
- Als u de derde optie selecteert, dan mogen mensen reageren op uw berichten.
Overige reactie-instellingen
Ik vind het altijd wel prettig dat ik eventueel contact kan opnemen met lezers die reacties achterlaten. Ik heb daarom een vinkje geplaatst bij “Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven”.
Al iemand een reactie plaats, dan worden privégegevens als naam en e-mail opgeslagen in uw WordPress database. U bent daarom vanuit de AVG verplicht om deze persoon hierover te informeren. Dit doet u door de optie: “Toon reactie cookie opt-in selectievakje ….” aan te vinken.
Bij de optie: “Geneste reacties toestaan tot . . niveaus diep” adviseer ik niet een te hoog getal in te voeren. Geneste reacties zijn reacties op een reactie. Als je hier een hoog getal in voert heb je kans dat er hele discussies ontstaan onder je bericht. Zelf heb ik dit beperkt tot vijf.
Stuur mij een e-mail wanneer
Vink deze optie aan, zodat u op de hoogte wordt gebracht als iemand een reactie achterlaat bij een bericht.
Voor een reactie verschijnt
Ik adviseer deze optie aan te vinken, zodat niet elke reactie automatisch onder uw berichten worden gepubliceerd. U moet een reactie eerst lezen en goedkeuren. Pas als u dit heeft gedaan, wordt de reactie onder het bericht getoond. Wilt u een reactie niet plaatsen, dan kunt u deze verwijderen.
Avatars
Een avatar is een afbeelding die naast de naam van de auteur getoond wordt. Een avatar kun je onder andere aanmaken bij gravatar.com. Omdat je wilt voorkomen dat er bijzondere afbeeldingen op je website getoond worden, heb ik bij het onderdeel Maximum waardering “G – Geschikt voor elke bezoeker” ingesteld.
Instellingen Jetpack-Abonnement
Bij veel WordPress installaties wordt de plugin Jetpack automatisch geïnstalleerd. Hierover later in de online handleiding meer. Als deze plugin geïnstalleerd en ingesteld is, dan ziet u in het onderdeel discussie ook dit staan.
Ik adviseer u beide opties aan te zetten. Hierdoor biedt u bezoekers de gelegenheid om de blog te blijven volgen en ook een melding te krijgen als er reacties op zijn. Eén van de voordelen hiervan is dat pagina’s mogelijk meer bezocht worden. Het populairder worden van bepaalde berichten wordt ook gezien door Google en kan meewegen in de vertoning bij zoekresultaten.
WordPress instellingen media
Klikken we onder instellingen op het onderdeel media, dan krijgen we het volgende scherm.
Hier stelt u in wat de standaard grootte van afbeeldingen is, welke u invoegt in een bericht of pagina. Ik handhaaf hier de standaard instellingen.
Bestanden uploaden
Ik adviseer u hier GEEN vinkje te plaatsen. Alle media die u upload komen dan standaard in de map “uploads”.
Wat is de reden dat ik dit adviseer? Als u ooit één bestand wilt vervangen en u geeft het dezelfde naam, blijft de url van dit bestand hetzelfde.
Als u hier wel een vinkje plaatst, dan krijgt het bestand een url met daarin de datum van uploaden. Als u nu ooit dit bestand wil vervangen, veranderd de url ook, doordat het uploaden van het bestand op een andere datum is. U moet dan weer een redirect maken, om geen foutmeldingen bij zoekmachines te krijgen.
Afbeelding galerij carousel
Als u de plugin Jetpack geïnstalleerd en ingesteld heeft, dan krijgt u bij het onderdeel media ook deze optie te zien. Als u een galerij met afbeeldingen hebt, dan is het wenselijk dat de achtergrond van de afbeeldingen rustig is. Selecteer hier dan ook de optie “zwart”.
WordPress instellingen permalinks
Klikken we onder instellingen op het onderdeel permalinks, dan krijgen we het volgende scherm.
Toelichting WordPress instellingen Permalinks
Hier bepaalt u hoe de url naar berichten eruit komen te zien. Het is erg belangrijk dat u hier de juiste keuze maakt, want deze instellingen gaat u later niet meer aanpassen. Ik adviseer hier altijd te kiezen uit de opties: “Berichtnaam” of “Aangepaste structuur”.
Ik heb hier gekozen voor een aangepaste structuur en hier de code /%category%/%postname%/ ingevoerd. Bij het schrijven van mijn berichten, koppel ik er altijd een bepaalde categorie aan. Door bovenstaande code te gebruiken staat in de url voor de berichttitel de naam van de categorie vermeld.
Een voorbeeld
Ik heb een bericht geschreven met de titel “tafels rekenen oefenen”. Dit bericht is gekoppeld aan de categorie “rekenen”. Door de bovenstaande code is de url naar dit bericht nu automatisch: https://nielspicard.nl/rekenen/tafels-rekenen-oefenen/
Category uit de url halen
Standaard krijgt een categorie in WordPress een URL als https://nielspicard.nl/category/wordpress/. Ik vind dit voor de opbouw van de url niet wenselijk en wil het woord categorie dan ook uit de URL hebben. Dit is vrij simpel op te lossen door in het veld achter “Categoriebasis” een punt in te vullen.
Door deze aanpassing is nu de standaard URL van de categorie WordPress https://nielspicard.nl/wordpress/. Doordat ik ook een pagina heb gemaakt met de naam WordPress, komen bezoekers voor het onderwerp WordPress altijd op deze pagina terecht.
WordPress instellingen privacy
Klikken we onder instellingen op het onderdeel privacy, dan krijgen we het volgende scherm.
Toelichting WordPress instellingen Privacy
Met de komst van de AVG wet, bent u verplicht om een privacyverklaring te publiceren als u persoonsgegevens verwerkt. U verwerkt persoonsgegevens als u een contactformulier hebt opgenomen of cookies gebruikt. Diverse plugins maken gebruik van cookies. In uw privacyverklaring zul je dan ook moeten opnemen wat de makers van deze plugin met de informatie van de cookies doen. WordPress maakt standaard een privacypagina aan. Pas hier de tekst van aan op uw eigen situatie of maak een eigen privacypagina en koppel deze hier.
Instructievideo WordPress instellingen aanpassen
In de onderstaande instructievideo bespreek ik welke instellingen u het beste in WordPress kunt aanpassen.