5
(82498)

Gebruik een wachtwoordmanager

19 aug, 2020 | Informatietechnologie | 0 Reacties

Online cursus WordPress

Deze column is onderdeel van de gratis online cursus WordPress

Hoofdstuk – Gebruik een wachtwoordmanager

Ik waardeer het erg als u mijn inzet voor dit gratis materiaal een beoordeling wilt geven! Deze beoordeling kunt u onderaan de pagina geven.

Daarnaast is het natuurlijk ook fijn voor andere mensen om geïnformeerd te worden over deze gratis informatie. U kunt dit doen met één van de social media iconen.

Het belang van een wachtwoordmanager

Veel mensen onderschatten het belang van sterke wachtwoorden of gebruiken telkens hetzelfde wachtwoord. Voor elke website weer een ander wachtwoord onthouden is namelijk een behoorlijke uitdaging. Doordat hackers steeds agressiever en slimmer worden, is het nog belangrijker dat u voor elke website een eigen sterk wachtwoord maakt.

Hieronder een korte video met uitleg hoe u nu gemakkelijk een sterk wachtwoord kunt maken en al deze wachtwoorden gemakkelijk kunt onthouden.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er nog steeds mensen zijn die bijvoorbeeld als wachtwoord de naam van hun kind, partner, huisdier of hobby gebruiken. Vervolgens plaatsen ze op openbare social media foto’s en schrijven ze hierover. Ook zijn er mensen die als wachtwoord 1234567 of welkom01 gebruiken. Of ze gebruiken wachtwoorden met daarin de naam van een website of dienst, zoals facebook01. Dit zijn natuurlijk de eerste combinaties die hackers gaan uitproberen. Dit moet u dus vooral niet doen!

Op websites als haveibeenpwned kunt u controleren of uw gegevens ooit zijn gehackt bij een instantie. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van Linkedin en Canva. Beide websites zijn een keer gehackt, waarbij mijn gegevens openbaar werden. Dit was voor mij dan ook de belangrijkste reden om gebruik te gaan maken van een wachtwoordmanager met lange ingewikkelde wachtwoorden.

Aan welke voorwaarden voldoet een sterk wachtwoord?

Een sterk wachtwoord voldoet aan een aantal kenmerken:

 • Gebruik zowel kleine letters als hoofdletter.
 • Gebruik cijfers
 • Gebruik symbolen als !, ?, #, @, %, ^
 • Hoe langer een wachtwoord, des te sterker is het. Gebruik daarom minimaal 10 tekens.

Een sterk wachtwoord is dan bijvoorbeeld: L@xu$!^8R8j7kmr4@UwjFpZqZ@i5oa#LXzT06ih2m

Wat moet een goede wachtwoordmanager dan kunnen?

Nu komen we bij het belang en de toegevoegde waarde van een wachtwoordmanager. Een goede wachtwoordmanager beschikt over een aantal functionaliteiten:

 • Een wachtwoordmanager kan voor u sterke wachtwoorden maken, welke voldoen aan de hiervoor beschreven kenmerken.
 • U kunt de opgeslagen wachtwoorden onderverdelen in mappen, zoals bijvoorbeeld financieel, computer, werk, etc.
 • Een wachtwoordmanager biedt u de mogelijkheid om automatisch te kunnen inloggen.
 • U kunt eventueel inloggen met behulp van uw vingerafdruk.
 • Een wachtwoordmanager kunt u gebruiken op al uw apparaten, zoals de computer, tables of mobiele telefoon.
 • U kunt notities maken en veilig opslaan binnen uw wachtwoordmanager.
 • U kunt de gegevens van diverse financiële diensten als uw creditcard en paypal veilig opslaan.
 • U kunt adresgegevens veilig opslaan

Hieronder een korte video van de consumentenbond over het gevaar van uw wachtwoorden automatisch laten opslaan in uw browser. Daarnaast laten ze zien hoe gemakkelijk het gebruik van een wachtwoordmanager is.

 

Extra beveiliging met behulp van een authenticator app

Ik gebruik de wachtwoordmanager Lastpass in combinatie met de Lastpass authenticator app. Veel website bieden u de mogelijkheid van multi-factor authentication. Als u wilt inloggen op een website, dient u dan eerst nog te bevestigen dat u dit bent. Dit doet u met een door u geregistreerd toestel met daarop de Lastpass Authenticator app geïnstalleerd.

Hieronder wordt in de video uitgelegd hoe gemakkelijk dubbele verificatie met behulp van een authenticator app op uw telefoon werkt.

Lastpass heeft een gratis versie en de betaald versie Lastpass Premium. De betaalde versie heeft nog diverse handige extra’s, zoals:

 • Darkweb monitoring. Zodra een website uit uw kluis is gehackt, krijgt u hiervan een bericht.
 • In geval van nood kan er iemand bij uw wachtwoorden in de kluis.
 • U kunt gegevens delen met meerdere personenen.

Ook kunt u kiezen voor een familie-account. Het voordeel is dan dat elk familielid veilige wachtwoorden kan creëren en opslaan, maar dat u niet voor elk gezinslid apart hoeft te betalen. Lastpass Familie is nog niet eens 1 euro duurder dan Lastpass Premium. Hier leest u meer informatie over de prijzen van Lastpass per maand.

Op het moment van schrijven van deze column, kunt u dus al voor €2,82 per maand al uw veilige wachtwoorden laten genereren en opslaan. Wilt u dit voor uw gehele gezin, dan betaalt u slechts € 3.76 per maand. Mijn advies is dan ook om vooral niet te bezuinigen op uw online veiligheid en te werken met een wachtwoordmanager. En geloof mij, als u éénmaal gewend bent aan een wachtwoordmanager, dan kunt u niet meer zonder. Het inloggen op website gaat supersnel en gemakkelijk.

Wat vindt u van deze informatie?

Klik op een ster om uw beoordeling te geven

Gemiddelde beoordeling: 5 / 5. Het aantal beoordelingen: 82498

Er zijn nog geen beoordelingen! Wees de eerste die een beoordeling geeft.

Bedankt voor uw beoordeling. Fijn dat u de inhoud waardevol vindt.

Misschien is deze informatie ook handig voor uw familie en vrienden? Deel het op uw social media!

Ik vind het jammer dat u weinig aan dit artikel heeft!

Geef mij de kans dit artikel te verbeteren!

Vertel mij hoe ik dit artikel kan verbeteren?

Pin It on Pinterest

Share This