Cursus de beste gratis en betaalde WordPress thema’s

Wat is een WordPress thema of template?

Een WordPress thema is een grafische interface welke is samengesteld met behulp van diverse bestanden. Deze bestanden samen, vormen het resultaat wat u op het scherm ziet. Bij het selecteren van een WordPress thema kijken amateur website bouwers vaak naar kant-en-klare voorbeeldpagina’s. Dit noemen we templates. De maker van een template kiest voor een specifieke opmaak met een bepaald lettertype (fonts), kleuren, iconen, buttons en opmaakelementen. Hierdoor onstaan er templates voor verschillende doelgroepen. Hierbij kun je denken aan WordPress templates voor restaurants, online winkels, industrie, fotografie, onderwijs en meer.

Hoe installeert u een WordPress thema of template?

Voordat u een WordPress thema of template installeert, zult u eerst moeten bepalen met welk WordPress thema u wilt gaan werken. Als u dit nog niet weet, kun u natuurlijk ook meerdere WordPress Thema’s gaan uitproberen.

U kunt kiezen uit gratis WordPress thema’s, welke te downloaden zijn in WordPress. Of u kunt gratis of betaalde WordPress thema’s ergens anders downloaden en deze uploaden in WordPress.

Hoe installeert u een WordPress thema uit WordPress?

  • Als eerste gaat u naar het WordPress Admin Menu aan linkerkant van uw scherm.
  • Hier ziet u het woord “Weergave” staan. Hier klikt u op.
  • Vervolgens klikt u op het woord “Thema’s”.
Wordpress Thema's Admin Menu
U krijgt vervolgens het scherm voor u met de gedownloade thema’s. Eén van deze thema’s is actief, de overige niet. Hoe kunt u nu zien welk thema actief is? Dit ziet u aan het woord “Customizer” in de blauwe knop.
Wordpress Themas

Om vervolgens een nieuw thema te downloaden, kunt u of bovenaan in het scherm klikken op de knop “Nieuwe toevoegen” of u kunt in het binnenste scherm klikken op het plusje, waaronder de tekst staat “Nieuw thema toevoegen”. Als u vervolgens op “Nieuwe toevoegen” klikt, krijgt een een overzicht met allerlei gratis WordPress thema’s. Bent u op zoek naar een bepaald WordPress thema, dan kunt u ook het zoekvenster gebruiken.

Meerdere WordPress Themas2

Bovenaan ziet u in de balk meerdere opties staan, namelijk: Uitgelicht, Populair, Nieuwste, Favorieten. Door op één van deze opties te klikken, krijgt u andere gratis WordPress thema’s te zien.

Zodra u een leuk gratis thema heeft gevonden gaat u er met uw muis naar toe. Bij dit thema verschijnen vervolgens twee nieuwe knoppen, namelijk “Installeren” en “Voorbeeld”. Als u eerst wilt zien hoe het thema eruit ziet, klikt u op de knop “Voorbeeld”.

Heeft u in de WordPress omgeving een mooi gratis thema gevonden, dan klikt u bij dit thema op de knop “Installeren”. U ziet dan kort de melding “Bezig met laden”. Daarna verschijnt er een nieuwe knop “Activeren”. Om dit gedownloade thema of andere reeds gedownloade thema’s te activeren, klik u op de knop “Activeren”.

Thema Met Muis Erboven

Hoe installeert u een WordPress thema wat u buiten de WordPress omgeving heeft gedownload?

Afhandelijk van wat u met WordPress wilt gaan doen, kunt u overwegen om ergens anders gratis of betaalde WordPress thema’s te downloaden. Als u ergens anders een thema download, zal dit altijd in een .zip bestandsformaat zijn. U gaat dit bestand vervolgens vanaf uw computer uploaden in WordPress.

Hoe upload u dan een extern thema?

Als we nog even op deze pagina naar boven scrollen, dan zien we in de afbeelding dat we de knop “Thema uploaden” in beeld kregen, nadat we op de knop “Nieuw thema toevoegen” hadden gedrukt. We herhalen dus even de stappen:

  • Als eerste gaat u naar het WordPress Admin Menu aan linkerkant van uw scherm.
  • Hier ziet u het woord “Weergave” staan. Hier klikt u op.
  • Vervolgens klikt u op het woord “Thema’s”.
  • Vervolgens klikt u op “Nieuw thema toevoegen”.
  • Vervolgens klik u op “Thema uploaden”.
  • U selecteert nu het naamthema.zip bestand op uw computer.
  • Het bestand wordt vervolgens geupload.
  • U herhaalt vervolgens de stappen “Installeren” en “Activeren”.

Wat zijn de voordelen en nadelen van gratis WordPress thema’s?

Wat zijn de voordelen van een gratis WordPress thema?

Ik kan een aantal redenen verzinnen, waarom u voor een gratis WordPress thema zou kiezen:

  • Het is gratis: u betaalt er niks voor.
  • U bent niet gebonden aan één partij: bevalt het gratis thema niet, dan download u gewoon een ander thema.
  • Het werkt gemakkelijk: omdat het thema gratis is, beschikt het niet over veel extra opmaakmogelijkheden. Dit maakt het werken met het thema een stuk gemakkelijker.
  • Automatsich updates: doordat u ze heeft gedownload vanuit WordPress, zal WordPress ook automatisch aangeven dat er updates zijn.
  • Uitgeklede versie premium thema uitproberen: soms kunt u u premium thema waarvoor u moet betalen uitproberen met een kale gratis versie. Bevalt het thema u, dan kunt u alsnog de premium versie kopen.

Wat zijn de nadelen van een gratis WordPress thema?

Er zijn echter ook nadelen te verzinnen aan het werken een gratis WordPress thema’s:

  • U heeft minder mogelijkheden bij het opmaken van uw pagina’s dan bij betaalde thema’s.
  • Uw website oogt vaak wat meer standaard.
  • Soms staat er onderaan uw pagina’s een tekst, welke u niet weg kunt krijgen (copyright, ed).

Waar vindt u veel gratis WordPress thema’s?

Gratis thema’s zoeken via de WordPress Theme Directory

In WordPress kunt veel gratis thema’s downloaden. Het is echter wat moeilijker zoeken naar de kenmerken en geschiktheid van thema’s. Dit gaat echter wat gemakkelijker via de WordPress Theme Directory. Alle thema’s die u hier ziet staan, kunt u in WordPress downloaden via de optie thema’s.

Wordpress Theme Directory

Via de WordPress Theme Directory kunt u filteren op bepaalde voorkeuren. Dit kan via de knop “Feature Filter”. Zo kunt u bijvoorbeel filteren op thema’s voor e-commerce, blog, onderwijs, etc.

Wat zijn de beste gratis WordPress thema’s?

Heeft u in WordPress of via de WordPress Theme Directory gezocht naar een gratis thema? Dan bent u erachter gekomen dat er wel heel veel gratis thema’s beschikbaar zijn. Niet alle thema’s zijn echter even geschikt om te gebruiken. Het is dan ook belangrijk dat u zich verdiept in het volgende:

  • Wanneer is er voor het laatst een update geweest?
  • Wordt het thema nog regelmatig uitgebreid met extra mogelijkheden?
  • Kan het thema omgaan met de belangrijkse plugins?
  • Heeft het thema extra mogelijkheden als u een webshop wilt beginnen en WooCommerce installeert?
  • Is het responsive en past het zich aan bij gebruik van desktop, tablet of mobiele telefoon?
  • Is het thema te gebruiken bij een klassieke installatie van WordPress?
  • Is het thema te gebruiken met de Gutenberg editor?
  • Is het thema eventueel geschikt voor alle page builders, zoals Divi, Brizy Builder ,Elementor Pro, Beaver Builder Pro, Thrive Architect, Visual Composer, Themify Builder Pro, WP Pagebuilder of Generate Press Premium.

Heeft u minder tijd of zin om te onderzoeken of een thema voldoet aan de bovenstaande punten, dan kunt het beste één van de volgende gratis WordPress thema’s kiezen: 

 

Welke WordPress thema’s hebben een page builder geïntegreerd?

Thema’s met een eigen page builder

Gaat u een eigen website of webshop maken in WordPress?  Dan biedt een pagebuilder u veel extra mogelijkheden en gemak. Met behulp van een pagebuilder kunt u gemakkelijk de indeling van een pagina of bericht opmaken en hier vervolgens content (inhoud) in plaatsen. In mijn column “Wat is de beste pagebuilder voor WordPress” beschrijf ik de beste pagebuilders.

Er zijn een aantal betaalde WordPress thema’s waarin een pagebuilder geïntegreerd is. Het voordeel hiervan is dat alles perfect op elkaar afgestemd is:

  • Als u Divi aanschaft, hoeft u niet apart een thema meer aan te schaffen. U krijgt namelijk de beschikking over meer dan 1274 layouts.
  • Als u gaat werken met Elementor, dan kunt u het beste werken met hun eigen thema Hello Elementor. Dit thema is speciaal gemaakt voor hun eigen pagebuilder en levert de beste resultaten op qua snelheid. Ook hier krijgt u de beschikking over meer dan voldoende templates.
  • Bij de thema’s van Avada, Enfold en X zit een eigen pagebuilder geïntegreerd.

Waar kunt u het beste betaalde WordPress thema’s kopen?

Er zijn gespecialiseerde websites waar WordPress thema’s en plugins worden verkocht. Dit zijn de volgende websites:

 

    Waarmee maken op dit ogenblik de meeste mensen een website in WordPress?

    De meeste mensen gaan bij het ontwikkelen van websites toch gebruik maken van een page builder of werken met de Gutenberg editor in combinatie met een betaald thema. Op het moment van het schrijven van dit artikel zijn dit de meest gebruikte combinaties:

    • Het WordPress thema Divi van Elegant Themes. Dit thema is tevens een page builder.
    • Het WordPress thema Astra Pro van Brainstormforce in combinatie met de Gutenberg editor van WordPress.
    • Het WordPress thema Kadence Pro in combinatie met de page builder Beaver Builder.
    • Het WordPres thema Hello Elementor Pro in combinatie met de page builder Elementor.

    Wordt er geen gebruik gemaakt van bovenstaande combinaties, dan gebruikt men vaak één van de onderstaande betaalde WordPress thema’s. De betaalde Pro versies bieden meer gebruikersgemak en functionaliteiten dan de gratis versies:

     

    Pin It on Pinterest

    Share This