Doorlevende eetbare planten

13 maart 2022

In een voedselbos horen ook doorlevende eetbare planten thuis. Hierbij kunt u denken aan kruiden en groente.
 

Voedelbos doorlevende eetbare planten

Op deze pagina schrijf ik over de doorlevende eetbare planten die in mijn mini voedselbos staan. 

Rabarber – Rheum rhabarbarum

Soorten rabarber

Wij hebben rode rabarberplanten in het voedselbos geplant. Rode rabarberplanten zijn kleiner, maar de smaak is beter en zoeter. Groene rabarberplanten zijn groter, maar de smaak is wat minder en zuurder.

Verwijder bloemenstengels bij rabarber

Sommige rabarberplanten krijgen bloemenstengels. Verwijder deze, want de energie moet juist in de ontwikkeling van de stengels gaan zitten.

Bemesting van rabarber

Rabarber houdt van vruchbare grond en is een liefhebber van stikstof. Geef rabarber jaarlijks, aan het einde van het jaar, compost en oude stalmest. Leg dit rond de rabarberpollen. Geef rabarber rond februari – maart nog wat compost en organische meststof Culterra groen (NPK 10-4-6). Verbeter de structuur en de vruchtbaarheid van de grond door 250 gram Eifelgold Lavameel per m² toe te voegen. Eind juni geef je de rabarber nogmaals wat compost en Culterra groen.

Rabarber Oogsten

Je kunt rabarber oogsten vanaf april tot 21 juni. Hoe jonger de stelen des te minder oxaalzuur deze bevatten. Als de bladstelen 2 tot 4 weken oud zijn, zijn deze het best om te consumeren. Na 21 juni wordt het oxaalzuurgehalte in de plant te hoog. Door oxaalzuur neemt het lichaam minder kalk op. Eet rabarber daarom niet meer dan twee keer per week.

Bij het oogsten van rabarber moet je de stelen niet afsnijden. Het restant dat blijft zitten kan namelijk gaan rotten en de plant aantasten. Pak een steel stevig onderaan vast en draai deze een kwartslag. Vervolgens trek je de steel los van de plant. Verwijder vervolgens direct de bladeren. De eetbare steel is dan klaar voor consumptie.

rabarber red champagne rheum rhabarbarum red champagne

Rabarber ‘Red Champagne’ – Rheum rhabarbarum ‘Red Champagne’

  • herkomst: Noordwest China en Noordoost Tibet
  • eetbaar: de stengel is eetbaar (bladeren zijn giftig)
  • smaak: zoete en aromatische rabarber
  • stengelkleur:  rood
  • pluktijd: april tot 21 juni
  • zelfbestuivend
  • plantafstand: 100 cm
  • bemesting: maart hand organische meststof (koemestkorrels) en een kaliumgift (houtas/vinassekali/patentkali)
  • teeltzorg: de bodem mulchen met organisch materiaal als grasmaaisel (max. 2 cm), stro, hooi of verhakseld hout (max 10 cm). Elk jaar compost en mest als mulchlaag toevoegen.
rabarber red champagne rheum rhabarbarum red champagne

Rabarber ‘Frambozenrood’ – Rheum rhabarbarum ‘Frambozenrood’

  • herkomst: Noordwest China en Noordoost Tibet
  • eetbaar: de stengel is eetbaar (bladeren zijn giftig)
  • smaak: zoete en aromatische rabarber
  • stengelkleur:  rood
  • pluktijd: april tot 21 juni (middenvroeg ras)
  • zelfbestuivend
  • plantafstand: 100 cm
  • bemesting: maart hand organische meststof (koemestkorrels) en een kaliumgift (houtas/vinassekali/patentkali)
  • teeltzorg: de bodem mulchen met organisch materiaal als grasmaaisel (max. 2 cm), stro, hooi of verhakseld hout (max 10 cm). Elk jaar compost en mest als mulchlaag toevoegen.
rabarber red champagne rheum rhabarbarum red champagne

Rabarber ‘Holsteiner Blut’ – Rheum rhabarbarum ‘Holsteiner Blut’

  • herkomst: Noordwest China en Noordoost Tibet
  • eetbaar: de stengel is eetbaar (bladeren zijn giftig)
  • smaak: zoete en aromatische rabarber
  • stengelkleur:  rood
  • pluktijd: mei tot 21 juni (middentijdse rijping)
  • zelfbestuivend
  • plantafstand: 100 cm
  • bemesting: maart hand organische meststof (koemestkorrels) en een kaliumgift (houtas/vinassekali/patentkali)
  • teeltzorg: de bodem mulchen met organisch materiaal als grasmaaisel (max. 2 cm), stro, hooi of verhakseld hout (max 10 cm). Elk jaar compost en mest als mulchlaag toevoegen.
rabarber red champagne rheum rhabarbarum red champagne

Rabarber ‘Victoria’ – Rheum rhabarbarum ‘Victoria’

  • herkomst: Noordwest China en Noordoost Tibet
  • eetbaar: de stengel is eetbaar (bladeren zijn giftig)
  • smaak: zoete en aromatische rabarber
  • stengelkleur:  rood
  • pluktijd: mei tot 21 juni (middenvroeg ras)
  • zelfbestuivend
  • plantafstand: 100 cm
  • bemesting: maart hand organische meststof (koemestkorrels) en een kaliumgift (houtas/vinassekali/patentkali)
  • teeltzorg: de bodem mulchen met organisch materiaal als grasmaaisel (max. 2 cm), stro, hooi of verhakseld hout (max 10 cm). Elk jaar compost en mest als mulchlaag toevoegen.

Asperge – Asparagus

Aspergeteelt

  • Groene asperges kunnen zowel op lichte als op zwaardere gronden geteeld worden, omdat ze bovengronds worden geoogst. Te denken valt aan lichte tot zware zavelgronden, lichte klei- en leemhoudende gronden. De structuur van de grond moet zodanig zijn dat de zuurstofvoorziening van de wortels voldoende blijft. Wel gelden dezelfde voorwaarden als voor de teelt van witte asperge, namelijk de gronden moeten goed bewortelbaar zijn, liefst 100 cm diepte of meer.
  • De waterhuishouding moet goed zijn, dus niet te nat of te droog; de hoogste grondwaterstand moet tenminste 100 cm beneden het maaiveld blijven.
  • Het humusgehalte moet liefst 2 à 3 % zijn. Stalmest, groenbemesting en dergelijke kunnen dit gehalte tijdelijk verhogen of op peil houden.
  • De grond moet tijdens het hele groeiseizoen het gewas van de juiste hoeveelheid vocht kunnen voorzien. Wanneer op zandgrond wordt geteeld, gaat de voorkeur uit naar een vaste ondergrondse regeninstallatie. Een te diepe grondwaterstand geeft op zandgrond een slechte groei in de zomer, waardoor te weinig reservevoedsel wordt opgeslagen. Beregening zou het resultaat kunnen verbeteren.
  • De pH-KCI moet voor zandgrond bij voorkeur 5,8 bedragen en voor kleigrond 6,5.
  • Op gronden waar eerder asperges hebben gestaan, wordt herinplant ontraden.

 

Nieuwe aanplant oogsten:

  • Het eerste jaar mag er niets geoogst worden zodat de energie in een goede en vitale plant gestoken word.
  • 2e jaar mag er 1 asperge geoogst worden.
  • 3e jaar mag er een hand geoogst worden.
  • vanaf het 4e jaar mag er volop geoogst worden tot aan half juni.
asperge gijnlim 10 asparagus gijnlim 10

Asperge Gijnlim 10 – Asparagus Gijnlim 10

  • De Gijnlim asperge is een zeer vroege, smakelijke en gewaardeerde asperge die erg makkelijk groeit, ook voor de particulier!
  • De asperge is een waardevolle en sierlijke plant voor in voedselbos en (moes)tuin!
  • Deze asperge heeft een mooie gesloten kop en is zo heel waardevol.
  • Gijnlim kan zowel groen als wit geoogst worden. De oogst van groen komt iets eerder op gang.
  • Groene asperges zijn meestal zoeter en smakelijker door chlorofyl. Ook de oogst is makkelijker!
  • Aspergeplanten zijn vaste planten die elk jaar weerkomen(!!) De planten gaan 12 (tot 20) jaar mee!
  • Oogsttijd begint eind april of begin mei en gaat door tot half juni.
  • Onze ervaring is dat dit ras prima zonder middelen gebruikt kan worden.
  • De afstand per 1m is tussen de 35 en 30 cm. (3 tot 3,5 planten per meter)
  • Asperges bezitten veel vitaminen en mineralen maar ook andere heilzame stoffen wat erg gezond kan zijn!
  • Voor witte asperges vanaf 3e jaar ruggen maken en gelijkvloers planten zodat de planten 5 cm diep staan. Groene asperges ongeveer 10 cm diep zetten.

Gerelateerde berichten

Bodembedekker

Op deze pagina beschrijf ik het laaggroeiend fruit en de bodembedekkers welke ik in mijn eigen voedselbos geplant heb. Laaggroeiend fruit is: poolbraam, aardbeiframboos, bosaardbei en de framboosaardbei. Bodembedekkers zijn: waldsteinia ternata, geranium macrorrhizum, ajuga reptans atropurpurea, vinca minor marie en pachysandra terminalis.

Lees meer

Fruitbomen en notenbomen

Op deze pagina beschrijf ik de fruitbomen en notenbomen welke ik in mijn eigen voedselbos geplant heb. Dit zijn onder andere de kaki persimoen, Chinese moerbei, nashipeer, paw-paw, Chinese dadelboom, Japanse krentenboom, peerlijsterbes, olijfwilg, vijgenboom, kersenbomen, perzikbomen, nectarine, pruimenbomen, perenbomen, appelbomen, walnotenboom en amandel.

Lees meer

Voedselbos kleinfruit

Op deze pagina beschrijf ik het kleinfruit en de fruitheesters welke ik in mijn eigen voedselbos geplant heb. Hierbij kunt u denken aan aalbessen, blauwe bessen, jostabes, honingbes, moerbei, kruisbes, Gojibes, Kornoelje Kers, Braambes, Loganbes. taybes en de framboos.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This