Powerpoint rekenen domein getallen

24 september 2016

Rekenen domein getallen is de basis van het rekenen. Heeft u moeite met rekenen en met sommen uit het domein getallen? Download gratis extra theorie en oefeningen over de volgende onderwerpen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, machtsverheffen, worteltrekken, voorrangsregels rekenen, getallenlijn, decimale getallen, negatieve getallen en breuken.

Heeft u binnenkort het examen rekenen of de cito rekenen en wilt u extra oefenen? In de powerpoint zitten oude opgaven van het examen rekenen.

U kunt de powerpoint gratis downloaden onderaan deze pagina!

Inhoud powerpoint rekenen domein getallen

In de PowerPoint rekenen domein getallen behandel ik theorie, oefeningen en examens. Dit voor zowel 2F, 3F als 3F+ niveau. Hieronder heb ik beschreven welke onderwerpen er behandeld worden in de PowerPoint rekenen domein getallen:

Opbouw van een getal

De leerling leert hoe een getal is opgebouwd. Hierbij behandel ik het decimale- of tientallige talstelsel. Ook beschrijf ik hoe een getal uitgesproken wordt en leesbaar gehouden kan worden. Dit onder andere door rechts uit te lijnen. Bij het rekenen gebruiken we de getallenreeks zowel oplopend als aflopend. Als laatste nemen we verschillende manieren van het schrijven van getallen door.

Priemgetallen

De leerling leert wat een natuurlijk getal is en dat een priemgetal ook een natuurlijk getal is. Daarnaast behandel ik wat een priemgetal is en zijn er diverse rekenoefeningen met priemgetallen.

Romeinse cijfers

De leerling maakt kennis met de Romeinse cijfers en hun getalwaarden in het tientallig stelsel. Daarna zijn er diverse oefeningen voor het rekenen met Romeinse cijfers.

Rekenen met Geld

Bij het rekenen met geld leert de leerling combinaties te maken met munten en bankbiljetten. Daarnaast leert hij te berekenen hoeveel wisselgeld terug te betalen.

Rekenen met tijd

De leerling leert dat tijd uitgedrukt kan worden in verschillende eenheden. Hij maakt kennis met zowel een analoge als digitale klok, waarbij de afkortingen AM en PM behandeld worden. Ook leert de leerling de dagen per maand op de vuisten te berekenen en wordt het schrikkeljaar behandeld.

Getallenlijn

De leerling leert wat een getallenlijn is. Daarnaast gaat hij  optellen en aftrekken met een getallenlijn.

Rekentermen

De volgende rekentermen worden behandeld: erbij, eraf, keer, delen, som, verschil, product, quotiënt, termen en factoren.

Rekenregels positieve- en negatieve getallen

De leerling leert bij rekenen om te gaan met de rekenregels.

Symbolen

Bij symbolen leert de leerling de betekenis van verschillende symbolen, zoals bijvoorbeeld gelijk aan, ongeveer, groter dan, kleiner dan, groter dan of gelijk aan en kleiner dan of gelijk aan.

Rekenregels en voorrangregels

De leerling leert de rekenregels en voorrangregels en rekent hiermee verschillende sommen uit.

Afronden

Bij afronden leert de leerling wanneer af te ronden naar boven en beneden. Hierbij oefenen we met rekenen en ronden we af op één of meerdere decimalen, tientallen, honderdtallen en duizendtallen. Ook behandelen we hoe af te ronden bij geldbedragen.

Schattend rekenen

Bij schattend rekenen leert de leerling de betekenis van het ongeveer gelijk aan teken ≈ . Ook leert de leerling dat het bij rekenen vaak handig is om eerst een schatting van het antwoord te maken.

Belangrijke referentiematen

De leerling leert verschillende referentiematen die veel voorkomen in het dagelijks leven.

Compenseren bij optellen en aftrekken

De leerling leert dat het soms handig is om bij het rekenen te compenseren. Bij optellen doet hij dit door één getal te verhogen en het andere getal te verlagen. Bij aftrekken mag de leerling beide getallen met eenzelfde waarde verlagen of verhogen.

Optellen

Bij optellen leert de leerling optellen met de verwisseleigenschap of schakeleigenschap. Ook maakt hij kennis met handig rekenen, zoals omkeren, veranderen, splitsen, schakelen en rijgen). Als laatste rekenen we met verschillende manieren van optellen. Ik behandel uit het hoofd rekenen, kolomsgewijs rekenen en cijferend ( traditioneel) rekenen.

Aftrekken

De leerling leert dat je ook hier handig kunt rekenen, namelijk met erbij, eraf, splitsen & rijgen. We rekenen ook hier met verschillende manieren van aftrekken. Uit het hoofd rekenen, kolomsgewijs rekenen en cijferend ( traditioneel) rekenen.

Vermenigvuldigen

De leerling leert de begrippen factoren en product. Hij maakt kennis met handig rekenen bij vermenigvuldigen. Hierbij rekenen we met de verwissel-, schakel- en verdeeleigenschap. Ook omkeren, splitsen, verdelen, vergroten en verkleinen worden behandeld.  Ik introduceer de rechthoekmethode en we oefenen hiermee. Ik behandel de tafel 1 t/m 15 en de tafelkaart. Als laatste introduceer ik de negenproef en rekenen we hiermee enkele sommen uit.

Delen

Bij delen leert de leerling de begrippen deeltal, deler en quotiënt. Delingen kunnen opgaan (rest 0 hebben) of een rest hebben. Ik leg uit dat delen het omgekeerde van vermenigvuldigen is. Ook bij delen kunnen we handig rekenen met splitsen, verkleinen of vergroten. Voor het automatiseren heb ik deelkaarten delen 1 t/m 15. Als laatste oefenen we deelsommen met zowel delen uit het hoofd, kolomsgewijs delen (haakdeling) en cijferend delen (staartdeling).

Breuken

Het onderdeel breuken krijgt veel aandacht bij het rekenen. We starten met de betekenis van breuken en repeterende breuken. Ik leg uit wat de teller, noemer en stambreuken zijn. Ik illustreer dat je hele getallen ook kunt schrijven als breuken met noemer 1. We leren het gelijknamig maken van breuken en samengestelde breuken. Ook geef ik voorbeelden van gelijkwaardige breuken.

Kgv en ggd

De leerling leert wat de begrippen Kleinste Gemene (Gemeenschappelijke) Veelvoud en de Grootste Gemene (Gemeenschappelijke) Deler betekenen en hiermee te rekenen.

Decimale getallen

De leerling leert wat een kommagetal of decimaal getal is. Ook behandel ik wat verhoudingen, breuken, kommagetallen en procenten met elkaar te maken hebben. De leerling leert met decimale getallen kolomsgewijs optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarnaast leert hij rekenen met decimale getallen en als methode cijferend (traditioneel) optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Machtsverheffen

De leerling leert de begrippen machtsverheffen, grondgetal, exponent en kwadraat. Ik geef voorbeelden van machten met positieve exponenten en machten met negatieve exponenten. We oefenen vervolgens met verschillende kwadraten.

Worteltrekken

De leerling leert dat worteltrekken de omgekeerde bewerking van kwadrateren is. Ook beschrijf ik dat de uitkomst van een tweede-machtswortel of vierkantswortel altijd positief is. Ik introduceer de derde-machtswortel en de vierde-machtswortel. Ook gaan we wortels schatten.

Centrummaten

Ik behandel de begrippen het gemiddelde, de modus en mediaan

Natuurlijke, Gehele, Rationale en Reële Getallen

De leerling leert wat de natuurlijke, gehele, rationele en reële getallen zijn.

Download gratis powerpoint rekenen domein getallen

Reacties zijn welkom

16 Reacties

 1. Hans de Zeeuw

  Ik vind het er goed uit zien, helder en eenvoudig te gebruiken. Ik pak het voor de momenten dat het mij van pas komt, dat is niet structureel. net als onze spelmaterialen is dit iets dat je op bepaalde momenten inzet, daar waar nodig. Dan blijft het verrassend en interactief voor de leerling. Wanneer je altijd begint met een pps of altijd met een spel is het verrassende effect weg.

  Antwoord
 2. Symen van der Pas

  Beste Niels,
  Terugkomend op uw presentatie betekend dit dat ik enkele slides gebruik voor Niveau 2. Hierbij vind ik de PowerPoint grafisch en methodisch erg mooi opgebouwd wat zorgt voor een gestructureerde en duidelijke uitleg. Groot pluspunt hierbij vind ik dat de student alvast went aan examensommen door gebruik van CITO opgaven. Ook vind ik het prettig dat sommen één voor één verschijnen en alle uitwerkingen duidelijk te herleiden zijn. Het is voor mij een handboek dat ik paraat heb staan voor klassikale uitleg van specifieke onderdelen. Daarnaast is het ook een deel van mijn lesvoorbereiding omdat ik geen PowerPoint hoef te maken met uitgewerkte sommen. Dit scheelt mij aanzienlijk in de voorbereiding omdat rekensommen en PowerPoint een lastige combi is.
  Ik hoop hiermee een duidelijk beeld van het gebruik van uw PowerPoint in mijn dagelijkse werk te hebben gegeven. Veel succes en plezier op de rekenconferentie! Een collega van mij zal ook namens mij aanwezig zijn. Ik waardeer uw inzet voor het maken van de presentatie erg en heb hem mijn collega’s aangeraden.

  Met vriendelijke groet,

  Symen van der Pas,

  Antwoord
 3. Suzanne Sjoers

  Hoi Niels, de kracht van het materiaal zit naar mijn mening in de opbouw van theorie + vervolgens toepassing op rekentoetsopgaven. De uitwerking voeg je vervolgens toe aan de opgave, waardoor studenten direct feedback krijgen. Deze koppeling van theorie aan opgaven en de uitgebreide feedback, vind ik een meerwaarde!

  Succes en groeten,
  Suzanne Sjoers

  Antwoord
 4. Willem Vroom

  Prima te gebruiken PPT. Vooral in combinatie met een digitaal schoolbord. Je kan dan de behandeling en uitleg versterken met extr instructie. Ook bij de Cito voorbeelden kan je dan de uitleg heel goed klassikaal laten zien.

  Antwoord
 5. Ton van den Hout

  Ha Niels,

  Een fraaie PPT. Heb er nog niet mee gewerkt in de klas, maar zal m’n gasten er eerdaags mee laten werken. Ook de IGDI stappen, het drieslag- en handelingsmodel zijn goed uitgewerkt. Fijn dat je het materiaal deelt met de collega’s in den lande. Ik zal de laatstgenoemde modellen gebruiken bij de scholing die ik verzorg voor een aantal rekencollega’s.

  Groeten uit Den Haag

  Antwoord
  • Niels Picard

   Hallo Ton, fijn te horen dat ik het IGDI-model (voor de meelezers het Interactief, Gedifferentieerd, Directe, Instructie-model) en het drieslag- en handelingsmodel goed heb uitgelegd en leuk dat je deze gaat gebruiken bij scholing van rekendocenten. Ik hoop dat jij en de (startende) rekendocenten mijn PowerPoint rekenen domein getallen goed kunnen gebruiken bij de rekenlessen van het domein getallen.

   Ik ben ook al redelijk ver met een interactieve PowerPoint voor het rekendomein Meten & Meetkunde. Ik zal deze dus ook binnenkort gratis ter beschikking stellen op mijn website.

   Bedankt voor je reactie.

   Groet,
   Niels Picard

   Antwoord
   • Michael

    Hi Niels. Blij met je werk. Supertof. De Meten&Meetkunde PP kan ik die al ergens vinden. Of zoek ik niet goed?

    Antwoord
    • Niels Picard

     Hallo Michael, hij is bijna klaar. Ik denk dat ik hem eind deze maand kan publiceren op de website.

     Antwoord
 6. Frits van der Lep

  Bedankt Niels, ik zal er de komende tijd mee gaan werken; kijken of het werkt.

  Antwoord
 7. Mario van der Heijden

  Bedankt Niels, ik werk met het materiaal en het is erg goed. Studenten (MBO), vinden het interessant.

  Met vriendelijke groet,

  Mario van der Heijden
  docent ROC A12 Velp

  Antwoord
  • Niels Picard

   Fijn te horen Mario en leuk dat je deze ervaring deelt.

   Antwoord
 8. Henk

  Mooie presentatie. Ik zou hem graag kunnen opslaan, maar dan heb ik een wachtwoord nodig. Mogen we die ook?

  Antwoord
  • Niels Picard

   Hallo Henk,
   Voor het downloaden van de PowerPoint heb je geen wachtwoord nodig. Afhankelijk van de browser die je gebruikt, kun je “opslaan als” gebruiken. Het is een PowerPoint presentatie voor rekenen domein getallen die ik gratis ter beschikking stel in de originele staat. Je kunt hem dus openen en afspelen via het interactieve menu. Je kunt hem niet bewerken. Veel plezier ermee.

   Antwoord
   • Jos Klaczynski

    Krijg het binnen via Linkedin en vindt het erg interessant en nuttig maar krijg het niet opgeslagen

    Antwoord
    • Niels Picard

     Hallo Jos,
     Afhankelijk van de browser die je gebruikt, kun je “opslaan als” gebruiken. Vervolgens via verkenner de map openen en je kunt het bestand verplaatsen naar je eigen opslagmedium. Veel plezier ermee

     Antwoord
 9. karel de Graauw

  goed bruikbaar materiaal !

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Handige websites rekenen oefenen

Bent u op zoek naar werkbladen, hulpmateriaal of handige websites met uitleg over rekenen? Lees dan deze column. Hierin schrijf ik ook diverse handige websites over rekenen. De vermelde tips zijn geschikt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het het middelbaar beroepsonderwijs.

Lees meer

Oefenexamen rekenen 3F 2018/2019

Extra goed voorbereiden op het rekenexamen? Download gratis oefenopgaven en antwoorden rekenen examen 3F 2018/2019. Bekijk ook de video met uitleg van de sommen.

Lees meer

Oefenexamen rekenen 2F 2018/2019

Extra goed voorbereiden op het rekenexamen? Download gratis oefenopgaven en antwoorden rekenen examen 2F 2018/2019. Bekijk ook de video met uitleg van de sommen.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This

Deel mijn website met uw familie, vrienden en collega's.

Uw familie, vrienden of collega's vinden het fijn als u hun informeert over handige tips, gratis materiaal en leuke informatie.