Gratis rechtenvrije afbeeldingen gebruiken en welk bestandstype op uw website

15 mei 2021

Welke verschillende bestandstypen voor afbeeldingen zijn er?

We kunnen afbeeldingen indelen in twee groepen, namelijk:

 1. Raster afbeeldingen
 2. Vector afbeeldingen

 

Wat zijn raster afbeeldingen?

Een raster afbeeldingen is een statische afbeelding. Deze afbeelding bestaat uit een vaststaand aantal pixels. Elke pixel heeft een bepaalde kleur, positie en grootte. Raster afbeeldingen geven we altijd een bepaalde resolutie mee, bijvoorbeeld 1080 x 400. Hierbij is de breedte van de afbeelding dan 1080 pixels en de hoogte 400 pixels. Als u een raster afbeelding wilt vergroten, dan trekt u eigenlijk de pixels uit elkaar. Hierdoor wordt het beeld minder scherp. U kunt raster afbeeldingen dan ook niet oneindig vergroten.

Welke raster afbeeldingen kunt u voor uw website gebruiken?

JPEG en JPG – Joint Photographic Experts Group

JPEG afbeeldingen worden het meeste gebruikt op websites en webshops. Afbeeldingen van dit bestandstype zijn namelijk gecomprimeert met behulp van lossy compression. Hierdoor wordt het bestand kleiner, maar tegelijkertijd ook de kwaliteit. Zodra u een afbeelding heeft opgeslagen als JPEG bestand, kunt u het comprimeren niet meer ongedaan maken.

PNG – Portable Network Graphics

PNG afbeeldingen worden vaak gebruikt op websites als er in de afbeeldingen zowel afbeeldingen als tekst gebruikt worden. Hierbij kunt u denken aan logo’s, infographics, call-to-actions en banners. Bij een PNG afbeelding kunt u de achtergrond van een afbeelding transparant maken. Dit kan bij een JPEG bestand bijvoorbeeld niet. PNG afbeeldingen kunnen enigzins gecomprimeert worden, namelijk met lossless compressie. Hierbij is geen kwaliteitsverlies, echter het bestand wordt ook niet heel veel kleiner in kb’s. Gebruik op uw website niet teveel PNG afbeeldingen en helemaal niet als het een afbeelding is met hoge resolutie. Hierdoor wordt het laden van uw website namelijk aanzienlijk trager, wat weer gevolgen heeft voor de score van uw website bij zoekmachines.

WebP

Het bestandstype WebP is geintroduceerd door Google en is een goed alternatief voor de bestandstypen JPEG en PNG. WebP kent namelijk een betere compressie en kan zowel lossy als lossless comprimeren.  Een WebP afbeelding met lossy compressie is circa 22% kleiner dan een JPEG afbeelding. Een WebP afbeelding met lossless compressie is circa 26% kleiner dan een PNG afbeelding.

Nog niet alle browsers ondersteunen het bestandstype WebP. Het is daarom verstandig om uw afbeeldingen in uw media bibliotheek op te slaan als JPEG en WebP bestanden. Er zijn diverse WordPress plugins waarmee u uw afbeeldingen nog extra kunt laten comprimeren en tevens kunt laten omzetten in het bestandstype WebP. Als een browser geen WebP ondersteunt, zal alsnog het JPEG bestand ingeladen worden.

GIF – Graphics Interchange Format

Ook bij GIF afbeeldingen wordt gebruik gemaakt van lossless compressie. Bij een GIF bestanden is kunt u maximaal 256 kleuren gebruiken en slechts 8 bits per pixel. Hierdoor blijven GIF bestanden dan ook kleiner in kb’s. GIF bestanden worden vaak gebruikt voor geanimeerde afbeeldingen, waarbij u meerdere beelden achter elkaar zit.

Welke raster afbeeldingen kunt u beter niet gebruiken voor uw website?

De hiervoor vermelde raster bestandstype kunt u gebruiken voor uw website of webshop. Dit omdat de afbeeldingen gecomprimeerd worden en uw website hierdoor sneller blijft.  Hieronder vermeld ik nog enkele andere raster bestandstype. Deze dient u echter niet te gebruiken voor uw website.

TIFF – Tagged Image File Format

Het bestandstype TIFF wordt vooral gebruikt in de grafische industrie voor het opslaan van afbeeldingen die later nog op groot formaat geprint kunnen worden. TIFF bestanden worden daarom nauwelijk gecomprimeert en het zijn dan ook vaak bestanden met veel kb’s.

BPM – Bitmap

Het bestandstype BMP is al behoorlijk oud en wordt niet veel meer gebruikt. BPM gebruikt nauwelijk compressie en hierdoor zijn de bestanden vaak erg groot in omvang.

Wat zijn Vector afbeeldingen?

Bij vector afbeeldingen heeft niet elke pixel een vaste plek. Vector afbeeldingen zijn flexibeler en kunnen onbeperkt vergroot worden.

Welke vector afbeeldingen kunt u voor uw website gebruiken?

SVG – Scalable Vector Graphics

Het bestandstype SVG wordt vooral gebruikt voor logo’s, iconen en knoppen. Dit omdat dit bestandstype een flexibele grootte kent en hierdoor erg geschikt is voor het ontwerpen van een website waar de grootte van de afbeeldingen reageren op het apparaat van uw bezoeker. De afbeeldingen zijn responsive en de grootte zal varieren afhankelijk van het gebruik van een computer, ipad of telefoon.

Welke websites bieden gratis rechtenvrije raster afbeeldingen aan?

Hieronder staan mijn favoriete websites waar u gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden. Deze websites hebben zowel foto’s met auteursrechten als rechtenvrije foto’s.

Voor de foto’s met auteursrechten betaalt u éénmalig een bedrag. U betaalt hier naargelang het aantal pixels. Des te meer pixels, hoe duurder de foto.

Wilt u gratis rechtenvrije foto’s downloaden, dan dient u dit vaak apart als filter op te geven.

 • Freeimages
  Hier kunt u kiezen uit meer dan 450.000 gratis rechtenvrije foto’s. Diverse websites halen hier een gratis rechtenvrije foto’s weg, waaronder Frankwatching en Nu.nl. Kijk wel goed waar de gratis foto’s op de website staan, anders klikt u snel op de betaalde foto’s en komt u op de website iStockphoto.com terecht.
 • Morguefile
  Heeft meer dan 400.000 gratis rechtenvrije foto’s. De kwaliteit van de gratis rechtenvrije foto’s kan hier aanzienlijk variëren.
 • Pixabay
  Heeft meer dan 350.000 gratis rechtenvrije foto’s. U hoeft geen verwijzing naar de auteur op uw website op te nemen.
 • Pexels
  Alle foto’s zijn gratis te gebruiken. Je hoeft geen verwijzing naar de auteur op je website te vermelden en foto’s mogen worden aangepast.
 • Freepixels
 • Dreamtime
 • Stocksnap
 • Freepik
 • Unsplash
 • Dreamstime
 • Picjumbo

 

Welke websites bieden gratis rechtenvrije vector afbeeldingen aan?

Wilt u SVG afbeeldingen downloaden voor uw logo, knoppen of call-to-actions, dan kunt u deze gratis rechtenvrije SVG afbeeldingen downloaden van de volgende websites:

 

Gerelateerde berichten

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This