De WordPress plugin Jetpack

4 september 2020

Waarom de WordPress plugin Jetpack gebruiken

De WordPress plugin Jetpack is net als de plugin Hello Dolly gemaakt door de oprichters van WordPress.  De plugin kent verschillende handige basisfunctionaliteiten. Ik maak echter geen gebruik van de plugin, omdat ik het aantal geïnstalleerde plugins wil minimaliseren. Ik heb de plugin Jetpack dan ook verwijderd.

Volgt u mijn cursus WordPress webshop maken, dan hoeft u de onderstaande informatie niet te lezen en kunt u deze column nu afsluiten.

Als u wel gebruik wilt maken van de plugins, dan kunt u hieronder lezen welke opties de plugin biedt. 

 

Beveiliging

 • Jetpack biedt de optie downtime-bewaking. Als u deze optie aanzet, krijgt u een email wanneer u website offline gaat.
 • U kunt de website extra beveiligen tegen brute force-aanvallen, waarbij hackers met behulp van bots veelgebruikte gebruikersnamen en wachtwoordcombinaties uitproberen op uw website.
 • U kunt de WordPress app op uw mobiele telefoon installeren en vervolgens gebruik maken van dubbele authenticatie. Hiermee bouwt u dus ook een extra beveiliging in om in te loggen op uw WordPress website.

Performance & snelheid

 • Met behulp van Jetpack kunt de laadtijd van afbeeldingen versnellen. Ook kunt u de website sneller maken door Lazy-loading van afbeeldingen in te schakelen. Bij Lazy-loading worden afbeeldingen die niet direct in beeld komen later ingeladen. Dit zorgt ervoor dat uw website sneller wordt.

Reacties

 • U kunt de optie abonnementen aanzetten.  Hierdoor kunnen bezoekers zich abonneren op uw website. Zodra u dan een nieuw bericht publiceert, krijgen uw abonnees hiervan een email. Deze optie is goed voor klantbinding en het genereren van traffic (bezoekers) van uw website.

Extra traffic (verkeer) op uw website

 • Binnen Jetpack kunt u de optie “Gerelateerde content onder uw berichten” aanzetten. Onder ieder bericht verschijnen dan enkele berichten van dezelfde categorie. WordPress is op mijn website bijvoorbeeld een categorie. Zodra ik een nieuw bericht schrijf waaraan ik de categorie WordPress koppel, worden hieronder drie andere berichten over WordPress getoond. Als ik aantrekkelijke koppen bij mijn berichten gebruik, zou dit lezers er toe kunnen zetten om ook andere berichten van mij te lezen. Hierdoor blijven bezoekers langer op mijn website, wat ook weer een positieve uitwerking heeft op de ranking van mijn website bij zoekmachines. Kortom, dit onderdeel is ook van belang voor een goede SEO van uw website.

Website statistieken

 • Met Jetpack kunt u een prima grafisch overzicht krijgen van uw website statistieken. De Jetpack sitestatistieken geven u inzicht over pagina / bericht weergaven, bezoekersaantallen en reacties. Dit kunt u bekijken per dag, week, maand en jaar. Onder het kopje “Verwijzingen” kunt u zien hoe bezoekers uw website hebben bezocht. Bijvoorbeeld via zoekmachines of specifieke social media websites. Ook kunt u zien op welke links bezoekers hebben geklikt. Deze laatste opties is weer handig voor het optimaliseren van de SEO van uw website.

Hoe kunt u de WordPress plugin Jetpack installeren?

We gaan in het dashboard naar Plugins en selecteren “Nieuwe plugin”. Vervolgens typen we in het zoekveld “Jetpack”.

Wordpress Plugin Jetpack Installeren
We klikken op “Installeren” en daarna op “activeren”. We krijgen vervolgens het volgende scherm:
Wordpress Plugin Jetpack Instellen
We gaan nu Jetpack instellen. We drukken op de knop “Jetpack instellen”. We krijgen vervolgens de volgende schermen:
Wordpress Plugin Jetpack Account
We klikken onderaan op “Een nieuwe account maken”.
Jetpack Configureren

We voeren hier de gevraagde gegevens in en klikken op de button “Create you account”.
We krijgen vervolgens het volgende scherm:

Jetpack Abonnementen
We willen graag gebruik maken van de gratis faciliteiten van Jetpack. We scrollen daarom verder naar onder. En klikken helemaal onderaan op de knop “Begin gratis.”
Jetpack Begin Gratis
We komen vervolgens in het dashboard van Jetpack. Helemaal bovenaan staat de volgende melding:
Jetpack Verbeter Prestaties En Snelheid Website
We willen de snelheid van de website hoog houden en daarom klikken we hier op de knop “Activeren”. Vervolgens staat de volgende melding bovenaan.
Jetpack Privacyfuncties Avg

Als u de privacy- en beleidsregels van Jetpack wilt lezen kunt u op de knop drukken. Wij klikken nu op het kruisje naast de knop om deze melding te verwijderen. Jetpack start nu met het verzamelen van statistieken. Je kunt ook het onderstaande scherm sluiten door op de knop “OK, ik snap het!” te klikken.

Jetpack Site Stats Bevestigen

Instellingen WordPress plugin Jetpack aanpassen

We gaan nu de instellingen van Jetpack goed zetten. Dit doen we door rechts bovenaan op “Instellingen” te klikken

Jetpack Instellingen Selecteren
We zien vervolgens de volgende onderdelen:
Jetpack Onderdelen
De basisversie van Jetpack is gratis en gebruiken we voor de volgende functionaliteiten:

Algemeen:

 • Statistieken over bezoekersgedrag
 • Automatisch updaten van je plugins
 • Jetpack heeft anti-spam functionaliteiten en voorkomt automatische spamberichten in reacties en het contactformulier.
 • Je kunt tweevoudige verificatie instellen. Hierdoor is het voor hackers moeilijker om een gehackte website over te nemen.

Beveiliging:

 • Jetpack heeft downtime-bewaking en controleert of je website online is. Als deze offline gaat, krijg je hiervan een melding. Deze functie zetten we aan.
 • Jetpack kan plugins automatisch bijwerken. We klikken op “Kies welke plugins automatisch moeten worden bijgewerkt”. Zet vervolgens bij alle plugins de functie “autoupdates” aan.
 • Jetpack voorkomt en blokkeert schadelijke inlogpogingen (bruto-force aanvallen). Deze functie zetten we aan.

Prestatie:

 • Bij het onderdeel performance & snelheid zetten we “Siteversneller inschakelen” aan.
 • Afbeeldingsversneller met behulp van het Jetpack Content Delivery Network (CDN) zetten we ook aan, tenzij uw host een eigen CDN heeft.
 • Laadtijden van statische bestanden versnellen zetten we ook aan.
 • Lazy-loading van afbeeldingen inschakelen kunt u inschakelen als u geen aparte plugin hiervoor installeert. Gebruikt u een plugin voor de caching van uw website, zoals WP Rocket, dan adviseer ik deze optie niet aan te zetten en de optie Lazy-loading afbeeldingen te doen via de caching plugin.

Schrijven:

 • Geef afbeeldingen in een carousel-galerij op volledige schermgrootte weer en bepaal de carousel achtergrondkleur. Deze functie zetten we aan en we kiezen als achtergrondkleur zwart.
 • Oneindig scrollen zorgt ervoor dat als bezoekers naar beneden scrollen, je een vloeiende en ononderbroken leeservaring krijgt. Bij deze optie handhaven we regel “Laad meer berichten met het standaardgedrag voor thema’s”, maar plaatsen we wel een vinkje bij “CSS-aanpassingsscherm verbeteren”.
 • De overige standaard instellingen handhaven we bij het onderdeel schrijven.

We klikken vervolgens op een knop “Instellingen opslaan”. Daarna gaan we naar het tabblad “Delen”.

Delen:

Hier kunt u er voor kiezen om deelknoppen van Jetpack bij berichten en pagina’s te activeren. Omdat wij dit met de plugin Monarch van Elegant Themes doen, laten wij dit nu uit.

 

Reacties:

 • Abonnementen geeft bezoekers de mogelijkheid zich te abonneren op nieuwe berichten en reacties via mail. Deze en de onderliggen onderdelen zetten we daarom aan.

Verkeer:

 • Omdat wij onze website bezoeker graag zoveel mogelijk op onze website willen laten lezen en hierdoor een lage bounce rate krijgen, willen we onder onze berichten graag gerelateerde berichten zien. We zetten bij dit onderdeel daarom alles aan.
 • Bij de overige onderdelen handhaven we de standaard instellingen.
 • Voor zoekmachine is het belangrijk dat je een sitemap maakt. Omdat we de plugin SEOPress Pro nog installeren, zetten we de sitemap hier niet aan. SEOPress Pro laten we de sitemap maken.
 • Als u Google Search Console wilt koppelen aan uw website, dan selecteert u hier ook de optie Site-verificatie. U dient vervolgens op Google Search Console een HTML Tag-code aan te maken.

Gerelateerde berichten

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This