Wat is een IP-adres en DNS?

19 september 2021

Als we een bepaalde website willen bezoeken, typen we de naam van die website in een browser. Vervolgens zien we de gewenste website in de zoekresultaten van de zoekmachine en klikken we op de naam. Binnen enkele seconden zitten we vervolgens op de gewenste website. Hoe werkt dit eigenlijk? Dat leg ik hieronder uit.

Wat is een IP-Adres

Ieder apparaat wat verbonden is met het internet heeft een unieke cijferreeks. Dit noemen we het IP-adres, wat staat voor Internet Protocol.  Bijvoorbeeld uw computer, telefoon, printer of beveiligingscamera.

Bekijk uw IP-adres?

Soms is het verstandig om uw IP-adres te verbergen. U leest hier meer over in “Gebruik een VPN“.

IP-adres koppelen aan een domeinnaam

Ook de webserver waarop een website geinstalleerd is heeft een uniek IP-adres. Omdat we deze IP-adressen niet allemaal kunnen onthouden, worden deze IP-adressen gekoppeld aan goed te onthouden domeinnamen. Nu komt het DNS in beeld.

Wat is een DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Dit is een wereldwijs systeem van databases met daarin domeinnamen. Elke domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres.

Hoe achterhaald uw browser het IP-adres van de gewenste website?

Als u een domeinnaam op de computer of telefoon intypt, dan kijkt de computer of die het IP-adres al een keer eerder is bezocht. De computer kent het IP-adres dan namelijk al, omdat het Ip-adres dan is opgeslagen in het geheugen van de browser. Als de computer het IP-adres van de domeinnaam nog niet kent, dan gaat de browser deze alsnog opvragen. De browser verstuurt hiervoor een opdracht. Dit noemen we een “Resolver“. Deze resolver begint eerst bij de Root Server. Hier kan hij zien waar alle Top Level Domain Servers zich bevinden. Als een domeinnaam bijvoorbeeld eindigt op .nl dan stuurt de root server de resolver door naar de .nl top level domain name server. Deze verwijst de resolver vervolgens door naar NielsPicard.nl Name Server. Deze weet het IP-adres van de webserver waarop de website NielsPicard.nl draait. Hij geeft dit IP-adres door aan de resolver en deze gaat vervolgens met dit IP-adres terug naar uw browser.De browser weet u op welke webserver hij de website kan vinden en de website komt vervolgens in beeld.

Is de bovenstaande uitleg voor u te technische, bekijk dan de onderstaande video.

 

wat is een dns

Hieronder heb ik de 8 meest voorkomende DNS record vermeld:

  1. A record
  2. AAAA record
  3. PTR record
  4. NS record
  5. MX record
  6. SRV record
  7. SOA record
  8. CNAME record

Wilt u hier nu meer over weten, bekijk dan de onderstaande video.

uitleg dns records

Gerelateerde berichten

Extra instellingen Plesk voor websites en domeinen

Lees hoe u in Plesk enkele belangrijke instellingen aanpast voor uw websites en domeinen. U stelt het hoofddomein in. We nemen de instellingen voor reservekopieën door. Ook stellen we beveiliging met Google Authenticator in en behandelen we het klonen van de website (staging)

Lees meer

Instellingen WordPress Toolkit Plesk

Uw webhosting provider werkt met Plesk. Lees hoe u enkele belangrijke instellingen aanpast in de WordPress Toolkit van Plesk. Het gaat daarbij om het beveiligingscertificaat SSL, de beveiligingsstatus, updates en indexering zoekmachines.

Lees meer

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This