WordPress gebruikers en standaard rollen (rechten)

18 augustus 2020

Standaard rollen voor gebruikers binnen WordPress

WordPress maakt gebruik van verschillende rechten voor gebruikersrollen. Het doel hiervan is dat u als website eigenaar kunt bepalen wat elke gebruiker mag doen binnen WordPress. Dit kan handig zijn als u wilt bijvoorbeeld wilt voorkomen dat een collega’s verkeerde handelingen binnen WordPress uitvoerd, waardoor uw website niet niet goed werkt.

WordPress heeft standaard de volgende rollen:

  • Abonnee
  • Schrijver
  • Auteur
  • Redacteur
  • Beheerder

U vindt deze rollen door in het admin menu naar “Gebruiker” te gaan.

Wordpress Gebruikers Overzicht

Hier ziet u het selectievak “Rol wijzigen naar …”. Als u deze optie met de muis selecteert, krijgt u een overzicht van de standaard rollen binnen WordPress.

Standaard Gebruikers WordPress

Standaard rechten van de gebruikersrollen

Standaard rechten van de gebruiker met de rol Abonnee

Lezers die uw blogs lezen, kunnen zich hierop abonneren. Dit kan alleen als u deze optie heeft aangezet. Zodra u een nieuwe blog (artikel of bericht) plaatst, krijgt de abonnee een e-mail. Iemand met de rol en rechten van abonnee kan zijn eigen profiel beheren en berichten lezen. Daarnaast kan de abonnee onder elk bericht een reactie plaatsen.

Standaard rechten van de gebruiker met de rol Schrijver

Heeft u meerdere personen die berichten schrijven voor uw website en wilt u bijvoorbeeld als eindverantwoordelijke (de redacteur) bepalen of een bericht geplaatst mag worden, dan kunt u gebruik maken van de rol schrijver.

De gebruiker met de rol schrijver kan berichten schrijven en beheren, maar kan deze niet plaatsen. De schrijver heeft geen toegang tot uw media en kan daardoor bijvoorbeeld geen foto’s toevoegen aan het artikel.

Standaard rechten van de gebruiker met de rol Auteur

De gebruiker met de rol auteur heeft net wat meer rechten dan de schrijver. De auteur kan zijn eigen berichten ook beheren en publiceren. Ook kan de auteur foto’s toevoegen in het bericht. De auteur heeft echter alleen leesrechten tot uw media. Hij kan geen media bewerken of verwijderen uit de mediabibliotheek.  U zult waarschijnlijk eerder gebruik maken van de rol auteur dan van schrijver.

De standaard rechten van de gebruiker met de rol redacteur

Voor bij mediabureaus wordt er gebruik gemaakt van de functie redactie. Een redacteur is eindverantwoordelijk voor het eindresultaat van een publicatie. Binnen WordPress heeft de redacteur de rechten om alle berichten en pagina’s aan te passen en te publiceren. De redacteur heeft dus rechten tot de berichten van alle schrijvers en auteurs. Ook heeft de redacteur lees en schrijfrechten tot de mediabibliotheek. Hij kan dus media toevoegen en verwijderen.

De redacteur heeft enkele rechten voor berichten, pagina’s en media. Hij heeft geen rechten voor andere WordPress instellingen zoals plugins, widgets, gereedschap, weergave, etc.

De standaard rechten van de gebruiker met de rol beheerder

De gebruiker met de rol van beheerder kan alles doen met de website. Heeft u een eigen website en zijn er geen andere personen die hier berichten op plaatsen, dan is er vaak maar één gebruiker aangemaakt en dat bent u. Mogelijk heeft u daarnaast nog de gebruiker abonnee geactiveerd, zodat lezers zich kunnen abonneren op uw blogs.

Gerelateerde berichten

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This