Waarom in WordPress de gebruikersnaam admin aanpassen?

18 augustus 2020

Heeft u in WordPress een gebruikersnaam admin?

Binnen WordPress kunt u verschillende gebruikersrollen aanmaken.  Na een nieuwe WordPress installatie is er standaard één gebruiker aangemaakt en dat is de beheerder. Gebruikt het bedrijf waar u de hosting van uw WordPress website heeft ondergebracht de standaard instellingen, dan heet deze beheerder “Admin”. Heet de standaard beheerder geen Admin, lees dan alsnog het onderdeel WordPress schermnaam wijzingen.

Omdat veel webhosting providers de beheerder de naam “Admin” meegeven, wordt het voor hackers al een stuk gemakkelijker om uw website te hacken. De hackers hoeven dan alleen nog met speciale software het wachtwoord te achterhalen. Dit noemen we brute force attack. Als er bij uw WordPress installatie de standaard beheerder “Admin” wordt ingesteld, is het verstandig dat u de hieronder beschreven stappen volgt.

Het aanpassen van de gebruikersnaam admin

We gaan de naam van de beheerder “Admin” vervangen. Het is verstandig dat u vervolgens niet kiest voor een voor de hand liggende naam, zoals bijvoorbeeld uw eigen naam. We gaan eerst het gekoppelde e-mailadres van Admin wijzigen. We willen namelijk ons eigen e-mailadres aan de nieuwe gebruiker koppelen en je kunt in WordPress een e-mail adres maar aan één gebruiker koppelen.

Wordpress Gebruikers

We gaan daarom naar alle gebruikers en klikken bij de gebruiker Admin op bijwerken. We komen dan op de profielpagina en scrollen naar beneden tot het onderdeel contactinformatie. Bij het veld e-mail (vereist) voeren we vervolgens een tijdelijke e-mailadres in. Let op, dit moet een echt e-mailadres zijn, want u krijgt een e-mail met een bevestigingslink. Als we het e-mailadres hebben aangepast, maar nog niet de link in de mail hebben bevestigd, zien we in WordPress het volgende scherm:

Wordpress Contactinformatie
We gaan vervolgens naar onze inbox van het tijdelijke e-mailadres en bevestigen hier de wijziging door op de link te klikken. We komen dan weer automatisch op de profielpagina van de gebruiker Admin en als we naar beneden scrollen, zien we dat het e-mailadres is aangepast
Wordpress Contactinformatie Aanpassen

We gaan nu eerst een nieuwe gebruiker toevoegen met ook de rol van beheerder. Er moet namelijk altijd één beheerder zijn en daarom kunnen we de gebruiker Admin nu nog niet verwijderen. We gaan in het dashboard naar het menu en selecteren bij gebruiker de optie: “Nieuwe toevoegen”. Vervolgens gaan we het volgende overzicht invullen:

Wordpress Nieuwe Gebruiker Aanmaken

We vullen vervolgens alle velden in:

  • Bij wachtwoord vult u een sterk wachtwoord in wat bestaat uit zowel kleine letter, hoofdletters en symbolen. Gebruik hiervoor een wachtwoordmanager.
  • Bij de optie “Gebruikersmelding versturen” plaatsen we een vinkje bij “Nieuwe gebruiker een e-mailbericht versturen over hun account”.
  • Bij de optie “Rol” selecteren we “Beheerder”.

We bevestigen vervolgens onze instellingen door op de knop “Nieuwe gebruiker” te klikken.

Als alles goed is gegaan zijn er nu twee gebruikers met allebei de rol van beheerder. We gaan nu proberen de gebruiker Admin te verwijderen. In het overzicht met alle gebruikers plaatsen we een vinkje in het hokje links van Admin. Vervolgens gaan met de muis naar het veld acties bovenaan en selecteren hier verwijderen. Vervolgens klikken we op toepassen.

Wordpress Gebruikersrol Beheerder

Omdat we nog zijn ingelogd als Admin, krijgen we nu de foutmelding “De huidige gebruiker wordt niet verwijderd”. Deze foutmelding is logisch, want we kunnen onszelf niet verwijderen. We moeten daarom eerst uitloggen en inloggen met de nieuw aangemaakte gebruiker. We loggen daarom rechtsboven uit en loggen vervolgens in als de nieuwe gebruiker. We gaan nu weer via dashboard naar het menu gebruikers en klikken op alle gebruikers. We plaatsen opnieuw een vinkje in het hokje voor Admin en selecteren bij acties verwijderen. Als we nu op toepassen klikken, krijgen we het volgende scherm:

Wordpress Gebruikers Verwijderen
We selecteren de tweede optie, zodat alle inhoud wordt gekoppeld aan de nieuw aangemaakte gebruiker. We bevestigen vervolgens dat we de gebruiker Admin verwijderen.

WordPress schermnaam wijzigen

U heeft nu een nieuwe naam aangemaakt voor de beheerder, maar bent u nu klaar? Als u een blog op uw website plaatst, kunt u instellen welke gegevens bij de blog getoont worden. Bijvoorbeeld de datum, categorie en de naam van de schrijven van het blog.

Bent u de enige die informatie op uw website schrijft, dan zien lezers dus ook direct uw nieuwe gebruikersnaam van de beheerder. U heeft dan alle wijzigingen voor niks gedaan. Dit gaan we oplossen door de schermnaam van uw profiel aan te passen.

Uw schermnaam aanpassen in WordPress

U gaat in het admin menu naar gebruikers en kiest hier de optie “Je profiel.”

Wordpress Gebruikers Profiel

Op de profielpagina scrollen we vervolgens naar beneden todat we bij het volgende onderdeel komen:

Wordpress Schermnaam Aanpassen
  • Bij het onderdeel “Schermnaam (vereist)” typen we vervolgens de naam die bij onze blog getoont mag worden. Dit moet dus een andere naam zijn dan onze gebruikersnaam.
  • Bij het onderdeel “Schermnaam (zoals getoond op de site)” selecteren we vervolgens de schermnaam die we willen tonen bij onze blog.

Gerelateerde berichten

Blader door berichten

Pin It on Pinterest

Share This