WordPress klassieke editor, Gutenberg editor of een pagebuilder?

19 augustus 2020

Werken met de klassieke WordPress editor

Vanaf WordPress 5.0 is de Gutenberg editor standaard verwerkt in WordPress. Daarvoor had een standaard installatie van WordPress niet zoveel mogelijkheden qua opmaak. Als u leest over de klassieke WordPress of WordPress classic, dan bedoelt men dus de WordPress interface zonder de Gutenberg editor.

Bij het werken met de klassieke WordPress is/was er een grote groep die gebruik maken van twee plugins:

Met deze simpele pagebuilder kunt u rijen en kolommen opmaken. Met Black Studio Tiny MCE krijgt u de beschikking over enkele widgets voor plaatjes en tekst.

Er zijn nog veel eigenaren van websites die niet kunnen wennen aan de Gutenberg editor. Voor de groep zijn er twee opties:

 1. Installeer de plugin classic editor
 2. Installeer de plugin Disable Gutenberg
Wordpress Klassieke Editor

Optie 1: Installeer de WordPress plugin classic editor

De WordPress plugin Klassieke editor (Classic Editor) is geen nieuwe plugin, maar herstelt gewoon de vorige WordPress editor. Deze plugin is gemaakt door WordPress Contributors (vrijwillige programmeurs) en wordt volledig onderschreven door het WordPress Core-team. De plugin biedt u de mogelijkheid om in de nieuwe Gutenberg editor te werken of in de klassieke editor. U kunt hier in wisselen. Dit kan via het WordPress Admin menu onder instellingen en dan schrijven. De plugin classic editor wordt nog volledig ondersteunt en onderhouden tot en met 31 december 2021.

Optie 2: Installeer de WordPress plugin Disable Gutenberg

Deze plugin doet hetzelfde als de classic editor, maar biedt meer functionaliteiten. Als u deze plugin installeert, dan krijgt u in het WordPress Admin menu onder instellingen het onderdeel “Disable Gutenberg”. Hierin staan alle opties van deze plugin. Net als bij de classic editor kunt u de widget “Probeer Gutenberg” in het dashboard uitschakelen. Waarin deze plugin zich echter onderscheidt is dat u de optie hebt om de Gutenberg editor volledig uit te schakelen voor bepaalde rollen, berichttypen en paginasjablonen.

Ik adviseer u echter om binnen WordPress gebruik te gaan maken van een pagebuilder en niet terug te gaan naar de klassieke editor. Dit omdat de huidige beschikbare pagebuilders veel gemakkelijker werken en daarnaast ook veel meer mogelijkheden bieden. In mijn gratis online handleiding beschrijf ik dan ook het maken van een webshop met een pagebuilder.

Wilt u toch in WordPress volgens de klassieke editor gaan werken en bent u op zoek naar een WordPress handleiding volgens de klassieke editor, dan kunt u deze hier downloaden.

Werken met de Gutenberg editor

December 2018 kwam WordPress met zijn eigen page builder, de Gutenberg Editor. De Gutenberg editor is een op blokken gebaseerde gebruikersinterface. Deze interface kan echter niet tippen aan de reeds beschikbare pagebuilders, zoals Divi en Elementor.

Bij het gebruik van WordPress zien we dan ook dat mensen of graag werken met de oude klassieke interface of met een pagebuilder.

Dat de Gutenberg Editor niet populair is kunnen we ook merken aan de beschikbaarheid van handleidingen. Op het moment van het schrijven van deze handleiding is er op het gehele wereldwijde web slechts één WordPress handleiding beschikbaar.

Zelf vind ik de Gutenberg editor ook erg beperkt en daarom adviseer ik u een Pagebuilder te gebruiken. Wil u toch in WordPress werken met de Gutenberg editor en bent u op zoek naar een WordPress handleiding, dan geeft deze handleiding u mogelijk wat meer duidelijkheid:

  Werken met een pagebuilder

  Een pagebuilder geeft u enorm veel mogelijkheden bij het indelen en opmaken van uw wordpress website of webshop. Ik heb hier een apart hoofdstuk over geschreven:  Wat is de beste pagebuilder voor WordPress

  Zelf werk ik met Divi en in de gratis online WordPress handleiding beschrijf ik het maken van een webshop met behulp van Divi.

  Gerelateerde berichten

  Blader door berichten

  Pin It on Pinterest

  Share This